Mikor kell maszkot tenni a szabadban?

Mikor kell maszkot tenni a szabadban?

Szerda este megjelent a Hivatalos Közlönyben – tehát hatályba lépett – a fertőzött településeken a szabadtéri maszkviselési kötelezettséget előíró tárcaközi rendelet. Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter tegnap pontosította, hogy milyen esetekben kell feltenni a maszkot. A tudnivalókat a Maszol hírportál foglalta össze.

A belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium közös rendelete szerint kötelezővé válik a védőmaszk használata szabadtéren is minden olyan településen, ahol az ezer lakosra eső koronavírusos betegek száma az utóbbi 14 napra számítva meghaladja a 6-ot.

Hírdetés

Mentesülnek a maszkviselési kötelezettség alól azok, akik magukban vagy a velük egy háztartásban élőkkel közösen valamilyen tevékenységet végeznek a szabadban, például sportolnak. Ugyanakkor a megyei közegészségügyi hatóságok javaslatára a megyei vészhelyzeti bizottságok újabb kivételekről határozhatnak.

A rendőr nem büntethet meg, ha egyedül sétálunk az utcán, sportolunk vagy perecet majszolunk, és nincs senki körülöttünk – magyarázta Lucian Bode az Antena3 tévécsatornán. Ám ha zsúfolt helyen tartózkodunk, sétálunk maszk nélkül, a rendőröknek minden eszközük megvan rá, hogy megbírságoljanak – figyelmeztetett.

A rendelet nem írja, hogy hány éves kortól kötelező a maszkviselés, de jó tudni, hogy továbbra is érvényben van az a rendelkezés, amely a település fertőzési rátájától függetlenül kötelezővé teszi a maszkviselést a buszmegállókban, piacokon, tömegben.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »