Miért lett kevésbé vonzó a korkedvezményes nyugdíj?

Miért lett kevésbé vonzó a korkedvezményes nyugdíj?

Jelentősen visszaesett az érdeklődés a korengedményes nyugdíjazás iránt. Az év végén óriási túlnyomás volt az ilyen jellegű kérelmek szintjén a Szociális Biztosítóban..

Ennek oka éppen abban keresendő, hogy tavaly háromszor annyian mentek el ilyen típusú nyugdíjba, mint a korábbi években, mivel . Ez azt is eredményezte, hogy tovább növekedett a munkaerőhiány az országban, miközben a társadalombiztosítási befizetések is csökkentek. 

Hírdetés

Habár a korkedvezménnyel nyugdíjba vonulók járandóságát havi 0,3 százalékkal csökkentik minden egyes hónap után, amennyivel előbb mentek nyugdíjba, sokaknak így is megéri. Merthogy 2023-ban kétszer valorizálták a nyugdíjakat, vagyis 22 százalékkal emelkednek.  Lényegesen előnyösebb volt 2023-ban nyugdíjba vonulni, akár időskorban vagy korkedvezményben.  A korkedvezményes nyugdíjasok átlagos nyugdíja körülbelül 700 euró. Tavaly azért is vonultak nyugdíjba, mert a társadalombiztosítási törvény újításával lehetővé vált  számukra, hogy 40 év szolgálati idő után korkedvezményes nyugdíjba vonuljanak. Pálenik Viliam szakértő szerint ez a helyzet az államot károsítja, mert a befizetők idő előtti címzettekké váltak. „Ez egy rossz jogalkotási folyamat eredménye. A jogszabályokat gyorsan, megfelelő módosítások nélkül fogadták el” – reagált Páleník.

“Mindez nagyon rossz helyzet az államnak, az államháztartásnak. Mert ezek az emberek járulékot fizethetnének a biztosítónak” – mondta Marián Viskupič képviselő. 

A szakértők szerint további probléma, hogy értékes munkaerő tűnt el így a munkapiacról, amely tapasztalattal rendelkezett, s nehéz lesz őket pótolni abban az időszakban, amikor egyébként is jelentős munkaerőhiánnyal nézünk szemben a szlovák gazdaságban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »