Michelangelo Merisi da Caravaggio: Salome Keresztelő János fejével

Michelangelo Merisi da Caravaggio: Salome Keresztelő János fejével

A Salome Keresztelő János fejével című festmény Caravaggio utolsó alkotása. Az alábbiakban Portik Noémi M. klarissza nővér a Vasárnap 36. számában megjelent írását (szerkesztve) közöljük.

Caravaggio 1571-ben született Milánóban. Életére és művészetére egyaránt jellemző volt a lázadás, a megszokott normákkal való szembenállás, talán emiatt válhatott a manierista festészet megalapozójává, amely az addig elismert normákkal való szembenállást jelentette.

Művészetére az erőteljes fény-árnyék kontraszt és a naturalisztikus ábrázolás a jellemző. Ez fokozottan érvényes a Salome Keresztelő János fejével című festményre, mely Caravaggio utolsó műve.

Az alkotás címe már magában hordozza az ábrázolt témát is, amely Keresztelő János vértanúsága. A festmény azt a bibliai eseményt jeleníti meg, amikor Salome a Heródes előtti táncért jutalomként Keresztelő János fejét kérte. Bár anyja, Heródiás tanácsára kérte a kivégzést, az ítéletet ő mondta ki, és a tálcán neki adták át a Keresztelő levágott fejet.

Hírdetés

A mű erőteljesen közvetíti az esemény drámaiságát a naturalisztikus ábrázolásmód és a fény-árnyék kontraszt segítségével. Az alkotás két főszereplője, a szolga és Salome ellentétben állnak egymással. A szolga, aki János fejét tartja, részvéttel tekint az elítéltre; egyenes testtartása arra utal, ő szembe mer nézni az igazsággal, hogy itt egy ártatlan ember mások kedvtelésének lett az áldozata. Ezzel ellentétben Salome, aki a tálcát tartja, elfordítja a fejét; nem merve tudatosítani azt, hogy az anyjának való megfelelés érdekében gyilkosságot követett el.

A kép középpontjában János megkínzott arca látható, amely színében harmonizál Heródiás arcával. Heródiás neheztelt Keresztelő Jánosra, mert rámutatott az asszony bűnösségére. Most elégedetten tekint a levágott fejre, az igazsággal azonban még most sem mer szembenézni.

A festmény az ábrázolt személyek lelkét jeleníti meg, és az igazsághoz való hozzáállásukat, amelyet Keresztelő János halálának eseménye hoz felszínre.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »