Miből lesz idén a pálinka?

Miből lesz idén a pálinka?

Kártékony és súlyos hatással van a jelenlegi időjárás a gyümölcstermésre. A múlt heti fagyok teljesen tönkretehették volna a már virágzó csonthéjasok későbbi termését, ha a gazdák nem vigyázták, fűtötték volna a gyümölcsösöket. A Csallóközben erősebb fagy elleni védelemre volt szükség, mint a Mátyusföldön. A napokban várható mostoha, hideg, nyirkos időjárás során azonban várható, hogy a fák még inkább sokkos állapotba kerülnek. Vajon lesz- e idén esély arra, hogy jó barackpálinkát főzessünk, ritka gyümölccsé válik e a sárgabarack? Pálinkafőzde-tulajdonos gyümölcsös-gazdát kérdeztünk.

A tavalyi évben hiába is próbáltak a barackpálinka kedvelői hozzájutni a tüzes nedűhöz, az időjárás viszontagságai és a késő márciusi fagyok miatt a sárgabarack szinte ritka gyümölcsnek számított a piacon. Pálinkát főzetni belőle pedig méregdrága úri mulatsággá vált. A cefrének való gyümölcs ára egy euró felett, a fogyasztásra alkalmas első osztályú sárgabarack ára akár 2,50 euró körül mozgott.

A gazdák nem várják, hogy ez az ár idén lejjebb menjen, de abban még reménykednek, hogy talán a cefrének való sárgabarackot jutányosabb áron is meg lehet majd szerezni. Ezt az esélyt azonban nagyban csökkentették az idei húsvét után beálló fagyok. Keddről szerdára, illetve csütörtökről péntekre virradó éjjeleken Csallóköz egyes részen mínusz 5 fokot is mértek, a mátyusföldi kertek, ültetvények „megúszták” mínusz három fok körül. Számos gazdánál láthattuk, hogy a már virágzó gyümölcsfák, bokrok, szőlőtőkék védelmében a fűtés védekezőtechnikáját vetik be.

Hasonlóképpen tett Fitos András, pálinkafőzde tulajdonos, gyümölcstermesztő-gazda is, akinek a csallóközi Nagykeszin van 1,5 hektáros gyümölcsöse másodéves és negyed-éves fákkal, a mátyusföldi Nádszegen pedig társbirtokosa az Eszencia pálinkafőzdének. András mind a gyümölcstermesztésben mind a pálinkafőzésben szívvel-lélekkel teszi a dolgát, jól tudja miféle károkat okozott a múlt heti fagy. Tapasztalatai szerint a Csallóközben erőteljesebben pusztított a fagy, mint a Mátyusföldön. Ha a múlt heti két éjszakán nem lett volna fagy, akkor teljes termésnek örülhettünk volna a sárgabarackot nézve, de a fagyos éjszakák alaposan odapörköltek a termésnek idén is.

„A sárgabarack mindig a legkényesebb, de azért nem lehet azt mondani, hogy egyáltalán nem lesz termés, hetven-nyolcvan százalékban ugyan elvitte a fagy, de azért várható termés. Amikor kinyílnak a virágok, az már kritikus. Ez volt a sárgabarack és az őszibarack esetében” – magyarázza. Hozzáteszi, a legutóbbi hétvégén nyílt ki a szilva, a meggy, a cseresznye – ezek még fehérbimbós állapotban voltak a kemény fagyok alatt, így ezek a csonthájasok megmenekültek, a mátyusföldi mínusz két fokot, de még a csallóközi erősebb mínuszokat is túl tudták élni. Az alma, a körte és a birsalma megmaradhat. Azon a téren is lesz kiesés, de messze nem lesz akkora a fagykár, mint tavaly.

Hírdetés

„Tavaly egyáltalán nem volt sárgabarack, őszibarack és az almából a korán virágzó Jonagoldot is kilencven százalékban elvitte a fagy” – elemez tovább a gazda – idén a Jonagold alma is hozhat egy jó termést, az Idareből, a Jonathanból pedig szinte teljes termés várható. A sárgabarack terén talán lesz annyi, hogy lehessen cefrézni, és legyen esély barackpálinkát főzni, tavaly ez szinte lehetetlen volt.

A múlt heti fagyok eleve nagy sokkot okoztak a virágba borult fáknak, és az sem kedvez az idei termésnek, hogy ezen a héten is mostoha időjárás várható, a fáknak nem lesz esélyük regenerálódni és úgy nevelni a gyümölcsöt, ahogy azt kell. A várhatóan nyirkos, az évszakhoz mérten hideg, szeles időjárás tökéletes közeget biztosít a kártékony gombáknak ahhoz, hogy pusztítani kezdjék a fákat, amelyek amúgy sem fogják tudni kiheverni a múlt heti stresszes hetet.

A gazdák tavaly ilyenkor sem voltak könnyű helyzetben. Hiszen tavaly ilyenkor mínusz 6-7 fok is volt egy-egy éjszaka mátyusföldi, csallóközi vagy a kürti borrégióban éjszakánként. Ezek ellen még a legnagyobb gazdaságok sem nagyon tudtak védekezni. Idén ez a helyzet valamivel jobb.

A védelemnek a gazdák három módját ismerik. A fákat vagy vitaminbombákkal permetezik (ez segíthet mínusz 2-3 fokig, vagy fagyvédelmi öntözést alkalmaznak hideg vízzel. A leggyakrabban használt módszer a füstölés, illetve fűtés. András hozzáteszi, minél alacsonyabb a fa, minél közelebb vagyunk a föld színéhez, annál nehezebb megvédeni a fagykároktól. Idén még az is visszavetheti a jó termést, hogy a szeles, hideg időjárás miatt a méhek sem tudnak dolgozni, beporozni.

„Ennek ellenére én még optimista tudok lenni. Ha túléljük ezt a hetet, két hét múlva már látszódni fog a gyümölcs-kezdeményezéseken, hogy milyen volt a kötődés. A méhek rendes munkájának hiánya érintheti a sárgabarackot és a szilvát, az őszibarack öntermékeny” – reménykedik a pálinkafőző gazda, hogy idén lesz mit a főzőüstbe csepegtetni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »