Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

JAZZ ÉS IMPROVIZÁCIÓS ZENEI MŰHELY. KONCERT. Július 21-ig tart a jazztábor Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében, partnerségben a Sepsi Jazz & Blues és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesülettel. A napi program: egyéni hangszeres oktatás, jazzelmélet, jazztörténet, zenekari gyakorlat, koncertek és jam sessionök. A vezető, oktató tanárok: Kovács Linda és Vörös Nikolett (ének, vokál), Márkus Tibor (zongora, jazzelmélet), Gyárfás István (gitár), Tóth Viktor (szaxofon, klarinét), Kovács Ferenc (hegedű), Szentgallay György (basszusgitár) és Gyárfás Attila (dobok, ütős hangszerek). Ma 20 órától a műhelygyakorlatokat vezető tanárok koncertjére kerül sor az ’56-os emlékparkban; szombatig esténként 21.30-tól a tanítványok és oktatók részvételével örömzenélés a Bábel kiskultúrban (Csíki utca 21. szám). A tábor zárókoncertjére 21-én, vasárnap 16 órakor kerül sor az ’56-os emlékparkban.

Kiállítás EMŰK. A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében július 19-én, pénteken 18 órakor megnyílik Szabó András (sz. 1980) grafikus eddigi, hozzávetőleg húszéves alkotói pályáját átfogó kiállítása. A marosvásárhelyi születésű, jelenleg Kolozsváron élő és alkotó, Párizs és Brüsszel galériáiban is kiállító képzőművész műveit bemutató tárlatot Portik-Blénessy Ágota művészettörténész és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője méltatja. * Július 23-án, kedden 15 órától az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítótereiben megnyílik Incze János Dés (1909–1999) festőművész retrospektív kiállítása. A tárlatot Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Deák Ferenc Loránd művészettörténész és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitja meg. A tárlat anyagát válogatta Bordás Beáta, a kiállítást rendezte: Miklós Szilárd. MAGMA. A sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Beszámolók egy túlságosan zajos magányról című csoportos kiállítás július 26-áig hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 11 és 19 óra között tekinthető meg. Szerzők: Antik Sándor, Baász Imre, Rudolf Bone, Ioan Bunuș, Elekes Károly, Ferenczi Károly, Garda Aladár, Dorel Găină, Gerendi Anikó, Jovián György, Kerekes Ujvárossy Gyöngyi, Kovács Károly, Krizbai Sándor, Nagy Árpád, Onucsán Miklós, Dan Perjovschi, Radu Procopovici, Decebal Scriba, Szabó Zoltán, Szörtsey Gábor, Ujvárossy László. A belépés ingyenes.

Képernyő RTV2. Ma 13 órától: In memoriam Barkó György – 92 éves korában elhunyt Barkó György színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja, a Pécsi Nemzeti Színház művésze. 1976-ban Harag György tévéjátékot rendezett Tomcsa Sándor Egy rettenetes vasárnap délután című írásából, amelyet a Magyar Adás rögzített. A rendező az 1956-ban írt vidám, de egyben szomorú históriát Barkó György játékára építette fel. Ebből az előadásból vetítenek egy rövid részletet. * Arany János Szavalóverseny Nagyszalontán – Születésének 207. évfordulója alkalmából emlékeztek a legnagyobb magyar epikus költőre, Arany Jánosra szülővárosában, Nagyszalontán. A költő emlékét éltető Arany János Művelődési Egyesület többéves kihagyás után ismét megszervezte az Arany János Szavalóversenyt.

Irodalmi reggeli az Okulusszal Az Okulusz szervezésében újabb irodalmi reggelire várják az érdeklődőket július 20-án, szombaton 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségbe. Témája egy mindenkit érintő kérdés, határaink kérdésköre lesz. Egész életünket meghatározzák a külső és belső határok, ezek között próbálunk mozogni, kitörni, kaput nyitni vagy éppen megmaradni. Erről beszélgetnek Szilágyi Szilamér unitárius lelkésszel és B. Szabó Zsolt rádióssal a könyvélményeik kapcsán. A beszélgetést Szabó Eszter  moderálja. Az eseményen lehetőség nyílik reggelizni, kávézni, beszélgetni, ezért mindenképpen egy közösségi élményre készülnek júliusban is a második irodalmi reggelin.

Hírdetés

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi mai műsorán: 16.15-től Agymanók 2. (románul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 16.30-tól Garfield (magyarul beszélő amerikai animációs kalandfilm), 18.15-től Kivérző szerelem (magyar feliratos angol–amerikai erotikus thriller), 18.30-tól Hang nélkül: Első nap (magyarul beszélő amerikai dráma), 20.15-től Motorosok (román feliratos amerikai krimi­dráma), 20.30-tól DogMan – A kutyák ura (román feliratos francia thriller).

Rádió MAROSVÁSÁRHELYI RÁDIÓ. A Vendégségben a Marosvásárhelyi Rádió című műsor ma Sepsiszentgyörgyről jelentkezik, ahol Kakas Zoltán néprajzkutató, fotográfus vendégei lesznek. Kakas Zoltán a Székely Nemzeti Múzeumból ment nyugdíjba, de egy ilyen örökmozgó ember soha nem megy nyugdíjba, ő a hagyományőrzés katonája volt és maradt, hiszen a nagybetűs hagyomány az, amit mindenáron meg kell őrizni – mondta róla Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A műsor hallgatható: FM 92,3 MHz, 96.00 MHz, 106,8 MHz, AM 1197 khz, 1323 kHz, 1593 kHz, valamint a marosvasarhelyiradio.ro honlapon 12 és 13 óra között.

Megjelent Megjelent a Várad folyóirat legfrissebb száma. Az irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi, tudományos folyóirat júliusi száma száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót. A Váradot Siska-Szabó Hajnalka aradi festőművész munkái illusztrálják, az alkotót Pataky Lehel Zsolt volt nagyváradi újságíró mutatja be. A Restitutio in integrum rovat Csávossy György (1925–2015) két, nyomtatásban eddig meg nem jelent versét állítja középpontba. Először közöl a Váradban a vajdasági költő, Tari István, egyszerre öt verset. Füzesi Magda kárpátaljai költő egy rövidprózát kínált közlésre. Verset olvashatunk még a kovásznai Czilli Aranka, a budapesti Debreczeny György és az érmihályfalvi Szilágyi Ferenc Hubart jóvoltából. Novellát Zentai László és Lőrincz György közöl a friss lapszámban, további rövidprózákat pedig Juhász Zsuzsanna, Kovács-Széles Andrea, Tóth Ágnes és Wessely Gábor.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Romulus Cioflec utcai Hygea III. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 310 110). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. patika a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Röviden SZAKMAI MŰHELYKONFERENCIA KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Hogyan neveljük egyszülősként gyerekünket? címmel július 19-én 10 órától a Közösségi Szolgáltatási Komplexumban szakmai műhelykonferenciára kerül sor. KÖZGYŰLÉS KOVÁSZNÁN. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete értesíti tagságát, valamint mindazokat, akik az 1990/118-as törvény kedvezményezettjei, hogy július 20-án, szombaton 10 órától a Városi Művelődési Ház termében a kárpótlási törvény alkalmazásáról, annak a jövőbeli módosításairól tájékoztatják az érdeklődőket. Ez alkalommal a szervezet vezetőtanácsába megválasztják Orbaiszék képviselőjét. Tagsági díjat, adományt is lehet fizetni a szervezet javára. Tisztelettel várják az érdeklődőket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »