Peter Pellegrini: A Szlovák Nemzeti Felkelés megmutatta, hogy egységben az erő

Peter Pellegrini: A Szlovák Nemzeti Felkelés megmutatta, hogy egységben az erő

A Szlovák Nemzeti Felkelésnek inspirálnia kellene a mai Szlovákia minden társadalmi és politikai elitjét – hangsúlyozta Peter Pellegrini szlovák köztársasági elnök a felkelés 80. évfordulója alkalmából Besztercebányán tartott ünnepi beszédében. Hangsúlyozta, hogy a felkelők legyőzték a nézetbeli különbségeket amikor megkezdték a fasizmus kiűzését. Arra is rámutatott, hogy a gyűlölet és a véleménybeli különbségek jelenleg megosztják a szlovákiai társadalmat.

Pellegrini a felkelés résztvevőinek bátorságát és áldozatkészségét méltatta: „Tisztelem Önöket belső erejükért, a haza iránti odaadásukért és a szabadság értékének tiszteletéért, amelyeket más nemzetek képviselőivel együtt védtek a gonoszság és a gyűlölet ideológiája elleni harcban.”. A felkelés – mondta – megmutatta, hogy a szlovák nemzet szabadságvágya milyen erős és megtörhetetlen. Pellegrini olyan szavakat használt beszéde során, mint a büszkeség, az önbizalom, a tisztelet és az elismerés.

Rámutatott, hogy a szlovákok a harctereken vagy a koncentrációs táborokban átélt borzalmak ellenére nem éreztek gyűlöletet az ellenfél iránt.

„Ez egy erős üzenet mindannyiunk számára, hogy ne ragadjon el bennünket a gyűlölet.”

– mondta, hozzátéve: Bármilyen komolyak is az aggodalmaink, bármilyen alapvető az egyet nem értésünk ezzel vagy azzal a politikussal vagy tetteivel, a háború borzalmaihoz képest a gyűlölet okai és indítékai szó szerint nevetségesek és lényegtelenek. Szerinte a gyűlölet nem az az út, amelyen Szlovákiának járnia kellene.

Beszédében arra is rámutatott, hogy Szlovákia keleti határán túl is emberek halnak meg háborúban, ezért ma sokkal inkább tudatában kellene lennünk a béke szó jelentésének és értékének:

Hírdetés

„A Szlovák Nemzeti Felkelés résztvevőinek szenvedését és hősiességét látva kötelességünk mindent megtenni azért, hogy az európai kontinens ismét a béke, az együttműködés és a nyugalom színhelye legyen.”

Az elnök arról is beszélt, hogy egyértelmű jelzést kell küldeni: Nem hagyjuk, hogy a történelem megismétlődjön a maga tragikus formájában. Hogy nem hagyjuk, hogy a történelmet újraírják, és a gyilkosok a felnövekvő fiatalok bálványai legyenek.

A múltban politikusok egy generációja vallott kudarcot, és ez sok szenvedést hozott a nemzeteknek Európa-szerte. Ezt a hibát soha nem szabad megismételni – mondta Pellegrini.

„Ezért mindig figyeljünk oda és vigyük tovább azoknak az örökségét, akik még emlékeznek a háború borzalmaira. És legyünk készek arra is, hogy ma is megvédjük szabadságunkat.”

– hangsúlyozta.

Teraz.sk nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »