Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

A LÉLEK MAGYAR FORMÁI. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban szombaton 17–20 óráig Pap Gábor művészettörténész tart könyvbemutatóval egybekötött előadást, melyre Szántai Lajos művelődéskutató és Bertalan Péter kiadó méltatását követően kerül sor. Pap Gábor A lélek magyar formái – Műveltségünk hat alappillére című átdolgozott és kiegészített díszdobozos „könyvegyüttese” embert próbáló vállalkozás, mely a magyarság több mint ezeréves művelődéstörténeti horizontján vezeti keresztül az olvasót. Az út állomásai: Az „Attila-kincs” vallomása – Szemelvények a nagyszentmiklósi aranyedények képírásba foglalt üzeneteiből; Angyali korona, szent csillag – A magyar Szent Korona; A bölcsesség házat épít magának – A veleméri templom; Az ég mennyezetei – Festett kazettás mennyezeteinkről; Jó pásztorok hagyatéka – Magyar népművészet; A Napút festője – Csontváry Kosztka Tivadar.

Kiállítás SZOBRÁSZATI KIÁLLÍTÁS. A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és az Árkosi Kulturális Központ kamarakiállítást rendez Orlowski Balogh Edit (1933–1988) képzőművész szobrászati alkotásaiból. A tárlatot március 2-án, szombaton 17 órától nyitja meg az Árkosi Kulturális Központban Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője és Kopacz Attila házigazda. A megnyitón jelen lesz Orlowksi Dániel, a művész fia. SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS BARÓTON. A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Barót Város Önkormányzata közös szervezésében január 29-én második alkalommal nyílt szabadtéri fotókiállítás Barót központjában. A kiállított képek 11 székelyföldi fotóklub tagjainak az alkotásai, központi témájuk a fotográfia történetében nemcsak szereplőként, de alkotóként is jelen lévő nők. A szabadtéri kiállítás március 5-ig tekinthető meg a Diákdombon.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától Kovács Dominik–Kovács Viktor: Jégtorta című darabját játssza a Kamarateremben (rendező: Szilvay Máté). Korhatár: 16+, időtartam: 1 óra 30 perc (szünet nélkül). ANDREI MUREșANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színházban ma és március 1-jén, pénteken 19 órától Alice Birch: Egy öngyilkosság anatómiája (Anatomia unei sinucideri) című darabja látható (rendező: Diana Mititelu). HAHOTA SZÍNTÁRSULAT. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat És akkor mi van? című kabaré-előadását Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban ma és március 1-jén, pénteken 17 és 20 órától játssza. Rendező: Kovács Levente. Jegyár: 65 lej.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Kicsinek és nagynak, idősnek és fiatalnak egyaránt kínál előadást márciusban a sepsiszentgyörgyi bábszínház a stúdióteremben: 1-jén, pénteken, 4-én, hétfőn és 5-én, kedden 12 és 14 órától, 6-án, szerdán 18 órától Daróczi Klarissza  sSOHA című egyéni előadása látható Hatházi András rendezésében (14–99 év közöttieknek ajánlott) r 10-én, vasárnap 17 órától, 11-én, hétfőn, 12-én, kedden, 13-án, szerdán 9.30-tól és 11 órától a Csillagpalota babaszínházi előadás látható Benkő Éva és Péter Orsolya rendezésében (egyéves kortól ajánlott) r 14-én, csütörtökön 12 és 14 órától, illetve 16-án, szombaton 18 órától Önarckép bábbal – Pánczél Kata egyéni előadása, rendező, mentor, alkotótárs: Palocsay Kisó Kata (14 éves kortól ajánlott) r 19-én, kedden, 20-án, szerdán 10 és 12 órától, 21-én, csütörtökön a bábszínház világnapján 11 és 18 órától a Szüntelen király című bábelőadást játsszák Nagy Lázár József rendezésében (8 éven felülileknek ajánlott) r 25-én, hétfőn 12 és 14 órától A kis herceg – bábos csillagmese Fodor Orsolya rendezésében (6 éven felülieknek ajánlott). Szervezett csoportok bejelentkezését, szabadelőadásokra jegyfoglalást a 0757 047 717-es (Péter Orsolya) vagy a 0752 540 593-as (Golicza Bernadett) telefonszámra várják. Jegyár: 10 lej/fő. A szervezett előadások esetében a pedagógusok belepése díjtalan.

XVI. nemzetközi felolvasómaraton Március 5-én, kedden 10–13 óráig a Bod Péter Megyei Könyvtár is csatlakozik a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által indított nemzetközi felolvasómaratonhoz. Idén Lázár Ervin írásait olvassák. Osztályok jelentkezését várják, akik szívesen olvasnák fel kedvenc Lázár Ervin-szövegüket. Jelentkezni a 0267 351 609-es telefonszámon vagy személyesen a könyvtár gyermekrészlegén lehet március 1-ig.

Hírdetés

Mozgó délután Kézdivásárhelyen A Zöld Nap Egyesület, partnerségben az önkormányzat Sportirodájával, március 1-jén, pénteken 17–19 óráig szervezi az idei első Mozgó délutánt Kézdivásárhelyen a Kicsid Gábor Sportcsarnokban. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz asztaliteniszezni, szaladni, amőbázni, ugrókötelezni, sakkozni, betekintést nyerhetnek Hodor Enikő által az egyensúly felnőtt jóga világába, de kipróbálhatják a népszerű teqballt is, amely a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sport. A programok záró momentumaként 18 órától Tankó Sándor és Voiculescu Kriszta edzők Tae Bo-bemutatót tartanak.

Képernyő ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 A Magyar Unitárius Egyház főtanácsi gálája. 20.39 „Jó embernek maradni, az emberséget megőrizni” – új vezető a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságon. 20.45 Kovászna Megye Tanácsának 2024. évi költségvetése. 21.08 A fejlődés útján Ürmös község – beszélgetés Gyerő Barna Alpár polgármesterrel. 21.36 Soros tanácsülés Baróton. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.

Mozi SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész mozi mai programja: 16.15-től Legeslegjobb barátok (magyarul beszélő), 16.30-tól Demon Slayer (román feliratos), 18.30-tól Smoke Sauna Sisterhood (román feliratos), 20.30-tól Bolondok (román feliratos, a Lengyel Filmnapok keretében), 21 órától Madame Web (román feliratos). KOVÁSZNA. A Kovásznai Művelődési Központban ma 19 órától Koltai Lajos Semmelweis című magyar életrajzi drámáját vetítik. Jegyár: 25 lej. Jegyek elővételben a jegypénztárban 8–15 óráig.

Gombaismereti előadás a múzeumban A Gombaismereti kiselő­adások sorozatban ma 18.30-tól a Székely Nemzeti Múzeumban Farkas János vetített képes előadást tart Tavaszi gombák Sepsiszentgyörgy vidékén címmel. Ezt követően néhány kisfilmet mutatnak be a 25 éves László Kálmán Gombászegyesület eddigi rendezvényeiről (galócakonferencia, gombanapok).

A kitelepítés 75. évfordulója Az államosítás és kitelepítés (1949. március 3.) 75. évfordulóján tisztelettel elvárják az érdekelteket és az érdeklődőket március 3-án, vasárnap 16 órakor a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parki kopjafához egy főhajtásra és imádságra.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Császár Bálint utcai Farmaline I. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 412 103). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy javítási munkálatok miatt ma 8–17 óráig a következő településeken és utcákban szünetel az ivóvízellátás: Sepsiszentgyörgyön a Farm és a Jókai Mór utcában, a Szalomérban, Sepsiszentkirályban, Illyefalván és Aldobolyban. HÓVIRÁG TÚRA. A háromszéki EKE március 2-án, szombaton tartja roston sütéssel egybekötve szokásos Hóvirág túráját a Setétpatak völgyfőjébe. Indulás 9.25-kor a sepsiszentgyörgyi Sugás Áruháztól, 10 órától a Hatodról. Túravezető: Dukrét Lajos (telefon: 0754 099 574). Távolság: 7 km.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »