Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Ismét látogatható a Székely Nemzeti Múzeum

A látogatókat új szemléletű és a témákat újszerűen tálaló kiállítások várják. A megnyitón a vendégeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. Kurátori tárlatvezetést Tóth-Bartos András történész tart, a múzeumkertben Herczeg Ágnes kalauzolja végig a vendégeket. Közreműködik: Dombi Rózsa néptáncos.

Színház KÉZDIVÁSÁRHELYI SZÍNHÁZ. Az Udvartér Színház október 27-én, pénteken 19 órától Bereckben, vasárnap 19 órától pedig Kézdiszentléleken mutatja be Molnár Ferenc A testőr című darabját (rendező: Kányádi Szilárd). TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Október 30-án, hétfőn 19 órától Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska (Hegymegi Máté rendezésében) című előadását játssza a társulat a színház nagytermében. A jegyiroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig. Előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár.

Zene PETRÁS MÁRIA A TUDÁSTÁRBAN. Ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központ nagytermében fellép Petrás Mária népdalénekes, aki a régi csángó magyar világból ad át hangokat, hangulatokat a közönségnek. A belépés ingyenes, mindenkit hívnak és várnak. HANGVERSENYÉVAD. A Szebeni Állami Filharmónia koncertjével indul a 2023/2024-es hangverseny­évad Sepsiszentgyörgyön. Október 27-én pénteken 18 órától a nagyhírű együttes David Popper, Joseph Haydn és Ludwig van Beethoven műveiből játszik a Tamási Áron Színház nagytermében. KLASSZIKUS ZENE KISGYERMEKEKNEK. A 2023-as Com’ON Sepsi egyik nyertes csapata, a Classics for Ba­bies meghív minden kisgyermekes családot az október 28-án, szombaton 10 órától a Kónya Ádám Művelődési Házban tartandó Klasszikus zene kisgyermekeknek című koncertre, melynek különlegessége, hogy székek helyett babapokrócról, piknikpokrócról lehet majd hallgatni a zenét. Idén a hárfa és a zongora hangjai fogják elvarázsolni a kicsiket és nagyobbakat. A belépés ingyenes.

Kiállítás Fotókiállítás nyílik október 27-én, pénteken 18 órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyházközség kiállítótermében, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) és a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) közös szervezésében. A tárlat a MÚRE által az idén hetedszerre meghirdetett Brassaï Sajtófotó-pályázat zsűrizett alkotásainak legjobbjait mutatja be. Házigazda Péterfi Ágnes lelkész, a tárlatot megnyitja Szűcs László, a MÚRE elnöke és Huszár Szilamér, a SZMÚE Fotószakosztályának koordinátora.

Htvilág ALZHEIMER KÁVÉZÓ. A Dia­kónia Keresztyén Alapítvány szervezésében október 27-én, pénteken 18 órától a  Szilvássy Carola Református Szeretetotthonban (Tavirózsa utca 18. szám) az Alzheimer kávézó témája: gyászolni az élőt, emlékezni azokra, akik már nem emlékeznek, emlékezni azokra, akik már nem élnek. Házigazdák: Vetró B. Enikő mentálhigiénés szakember, Tamás Katalin egészségügyi asszisztens. Telefonszám: 0731 025 903.

Hírdetés

Őrtűzgyújtás Székelyföld autonómiájának napján, október 29-én, vasárnap délelőtt templomainkban közös imádkozásra várnak mindenkit, este fél hattól pedig a hagyományos helyszíneken őrtüzek gyúlnak Székelyföld autonómiájának eléréséért. Sepsiszentgyörgyön az Orotványon (Pacé), a Liba csárda fölött lesz ünnepi rendezvény.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi moziban ma 16.30-tól Apró hősök – kalandos vizeken (románul beszélő), 16.45-től Tarzan (magyarul beszélő), 18.15-től Nagyszeben (román–magyar történelmi filmdráma), 20.15-től Bűnös vagyok (román feliratos). FILMFESZTIVÁL. A Székelyföldi Animációs Filmfesztivál keretében 18.30 órától Péterfy Zsófia animációs filmjeit vetítik, 20 órától pedig a Nyócker! című magyar animációs film tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban. A filmfesztivál teljes programja elérhető a rendezvény Facebook-oldalán. A TÜNDÉRKERT HÁROMSZÉKEN. Október 28-án, szombaton 19 órától Kézdivásárhelyen, a Vigadó Művelődési Központ nagytermében, vasárnap 17 órától pedig Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban kerül sor a Tündérkert című történelmi kalandfilm­sorozat vetítéssel egybekötött közönségtalálkozójára. Jelen lesz Madarász Isti rendező, Bokor Barna, aki Bethlen Gábort alakítja, valamint Pál. D. Attila, aki Nagy András hajdúgenerálist játssza a sorozatban. A beszélgetés moderátora Magyarosi Sándor történész, a Székelyföld kulturális folyóirat szerkesztője. Az eseményre a belépés ingyenes, a helyek száma azonban korlátozott. Helyet foglalni a 0787 526 102 telefonszámon, a mozi honlapján vagy személyesen a jegypénztárnál lehet. A kézdivásárhelyi eseményre a 0730 600 279-es telefonszámon lehet jelentkezni.

Olvasást népszerűsítő konferencia Kovászna város önkormányzata és a Pro Csoma Sándor Egyesület támogatásával a Kőrösi Csoma Sándor Líceum negyedik alkalommal rendezi meg Kovásznán az Olvass többet! konferenciát október 28-án, szombaton 9 órai kezdettel. A rendezvény fő helyszíne a városi művelődési ház Ignácz Rózsa-terme, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad előadására 18 órától a kovásznai művelődési központban kerül sor. A részletes program az esemény Facebook-oldalán található www.facebook.com/events/627049796032472/.

Méhnyakrákszűrő karaván Ma 11 és 17 óra között Uzonban az önkormányzat udvarán, pénteken 11 és 15 óra között pedig Kommandón az orvosi rendelő udvarán folytatódik a méhnyakrák-szűrés. A 24–64 éves hölgyeket kérik, hogy az ingyenes vizsgálatra vigyék magukkal a személyazonossági igazolványukat.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszent­györgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Catena gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 318 355). Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kommandón, pénteken Szotyorban, hétfőn pedig Kilyénben. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a digitális vízórák felszerelése és a főelzárók cseréje miatt Sepsiszentgyörgyön a Gólya, a Hajnal és az Akácos utcában, valamint a Stadion utcában a Kórház utcától a Vadász utcáig tartó szakaszon (csak a magánházaknál) ma 7.30–18.30 óráig szünetel az ivóvízellátás. Hasonló munkálatok miatt október 27–28-án, pénteken és szombaton 8–18.30 óráig a Tavasz és Fenyves utcában szünetel az ivóvíz­ellátás. PEDAGÓGUS KUPA. Október 28-án, szombaton 10 órától kerül sor a III. Pedagógus Asztalitenisz Kupára a sepsiszentgyörgyi Topspin sportteremben, melyre pedagógusok és tanügyi munkatársak benevezését várják október 27-én 18 óráig az alábbi adatok megjelölésével: név, tanintézmény, telefonszám. Jelentkezés a [email protected] vagy [email protected] címen. További információk: Nemes Előd (0746 134 950), Bajkó Attila (0744 686 637). ÚTLEZÁRÁS. A Multi-Trans Rt. értesíti utasait, hogy útjavítási munkálatok miatt teljesen lezárják a Sugásfürdő felé vezető út egy részét, az üdülőtelepet csak erdei úton át lehet megközelíteni. A munkálatok idején egy 16 személyes mikrobusz fog közlekedni Sugásfürdőre. VIRÁGVÁSÁR. Az Urban-Locato Kft. november 1-jéig virágvásárt szervez Sepsiszentgyörgy főterén. Október 28-tól, szombattól a köztemetőben is lehet virágot vásárolni.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »