Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Székelyföld Napok

Ma: Bodosban a Budai Emília Közösségi Házban 18 órától Háborús emlékek Erdővidékről címmel Préda Barna tart előadást, amelynek során archív fotók, pontos levéltári adatok és visszaemlékezések segítségével vizsgálják az 1848–1948 között eltelt száz év történéseit. ♦ Vargyason a művelődési házban 19 órától a Háromszék Táncegyüttes Élni fogunk szabadon – Petőfi 200 című előadása. Rendező- koreográfus: Ivácson László. Szombaton: Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében 14 órától Föld Anya titkai nyomában – természetfotó-konferencia: Radisics Milán, Újvári Zsolt, Kiss Szilveszter. ♦ Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban 17 órától János vitéz daljáték – a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem magánénekszakos hallgatóinak székelyföldi turnéja keretében. ♦ Olaszteleken a Daniel-kastélyban kerül sor a XI. Erdővidéki Régizene Találkozóra. Meghívott a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene-együttes. Az idei rendezvény koncertjeinek témája a 17. század zenéje, az erdélyi zenetörténet egyik legmarkánsabb és egyben legizgalmasabb korszaka. Vasárnap: Angyaloson a református templomban 11 órától Jól csak a szívével lát az ember – Kolumbán Sándor zenés műsora. A Székelyföld Napok teljes programja a szekelyfoldnapok.ro honlapon érhető el.

Színház MINIÉVAD A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZBAN. Ma 19 órától Ivan Viripajev: Oxigén (Pálffy Tibor rendezésében); 14-én, szombaton 19 órától [email protected] (Frenák Pál rendezésében); 15-én, vasárnap 19 órától Pass Andrea: Napraforgó (Radu Afrim rendezésében); 16-án, hétfőn 19 órától Nexus (az Andrei Mureşanu Színházban zajló D-butan-T Fesztivál részeként bemutatott produkció Andreea Vălean rendezésében). Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház Molnár Ferenc: A testőr című előadása Kányádi Szilárd rendezésében ma 19 órától a Kosztándi Jenő-bemutatóbérleteseknek lesz látható a Vigadó Művelődési Házban. Jegyár: 30 lej. 

Könyvbemutató CEY-BERT RÓBERT GYULA A Szkíta Turul dinasztia örökösei című könyvét, mely a Hun trilógia harmadik kötete, ma 19 órától Kézdivásárhelyen az Erzsébet-teremben mutatják be, ahol jelen lesz Püski István, a Püski Kiadó tulajdonosa is.

Zene Üveghang Akadémia. Az Árkosi Kulturális Központban ma 19 órától Magyar Kornél magyarországi ütőhangszeres művész és főiskolai tanár lesz a vendég, aki Zenei nyelv és beszédszerű zene Nyugat-Afrikában és Délkelet-Ázsiában címmel tart interaktív előadást.

Hírdetés

Kiállítás TÁRLATZÁRÓ ESEMÉNYEK. AZ EMŰK-ben október 14-én, szombaton 11 órától újabb alkotóműhely lesz gyerekeknek: a Kolumbán Hanna által tartott Virágbogár című foglalkozás a 6 és 13 év közötti gyerekeknek szól. Jelentkezni a 0736 350 376-os telefonszámon és az [email protected] e-mail-címen lehet. TRANSZART CAMP. Az Írisz Ház és a United by Music Alapítvány szervezésében hét képzőművész és tizenöt értelmi fogyatékkal élő alkotott közösen az elmúlt héten a kőröspataki táborban. Az alkotásokból egy performance-szal egybekötött kiállítást szerveznek a dohánygyárban TranszArt Camp – Az égig érő fa címmel. Az eseményt ma 15 órakor tartják.

Hitvilág EGYMILLIÓ CSILLAG A NÉLKÜLÖZŐKÉRT. A Gyulafehérvári Caritas idén is megszervezi szolidaritási akcióját. Ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a főtéren, Kézdivásárhelyen a kantai minorita rendház udvarán lehet meggyújtani egy-egy gyertyát és adományozni a nehéz helyzetben lévő gyermekek, fogyatékkal élők vagy beteg idősek megsegítésére. Adományokat online a caritas-ab.ro/segitek honlapcímen vagy az alábbi bankszámlaszámon fogadnak: IBAN: RO51 BTRL RONC RT05 4732 5701, Asociația Caritas Alba Iulia, CIF 4562770, Banca Transilvania S. A., a megjegyzés rovatba kérik beírni: Un milion de stele. PEDAGÓGUSOK LELKI NAPJA. Október 14-én, szombaton 9 órától pedagógus-lelkinap lesz a Krisztus Király-plébánián, amelyre várnak minden pedagógust. Jelentkezni a plébánia Facebook-oldalán. SZIMPÁTIATÜNTETÉS IZRA­ELÉRT. A Sepsi Hisz Egyesület szimpátiatüntetést szervez vasárnap 16 órától Sepsiszentgyörgyön a kőszínpadnál.

Vén Diófák Napja Bikfalván Október 14-én, szombaton családi nap részeként Bikfalván megszervezik a Vén Diófák Napját. A programokon a részvétel ingyenes. A rendezvény ideje alatt büfé és bár működik, ebédidőben meleg egytálétel is vásárolható. A részletes program a Bikfalvi Kulturális Központ földszinti nagytermében: 11–13 óráig ismeretterjesztő konferencia a diófákról; előadások: 11 órától Táj- és kultúrtörténeti értékek – idős (dió)fáink szerepéről – Nagy Zsolt néprajzkutató – BTK NTI, MTA Lendület Etnoökológia Kutatócsoport (Budapest); 11.30-tól A gyógyító diófa – Csiki Emese biogazdász, gyógynövénytermesztő, Szentábrahámi teák és fűszerek (Szent­ábrahám); 12 órától Az öreg diófák regenerálása – Magyarosi Károly tájépítész, faápoló (Kolozsvár); 12.30-tól Az öreg fák védelme és országos adatbázisa – Rodics Gergely vidékfejlesztő, Agri-Cultura-Natura Transylvaniae (Csíkdelne). • A Kulturális Központ udvara és csűrje: 10.30–13 óráig kézműves-foglalkozások gyerekeknek – játékok, hangszerek készítése dióból és dióval; 12–13 óráig Erre csörög a dió… – gyermektáncház élő zenével; 13–14 óráig Családi piknik az udvaron és a kerti diófa alatt – meleg egytálétel vásárolható; 14–15 óráig természetművészeti műhelymunka Péter Alpár képzőművész vezetésével; 15–16.30-ig diófa-felfedező séta és kincskereső játék a faluban; 17 órától a Jazzpar Trio koncertje az udvari színpadon. A zenekar tagjai: Gáspár Csaba (hegedű), Gáspár Álmos (gitár), Vitályos Lehel (nagybőgő).

Röviden TERMELŐI VÁSÁR. Sepsiszentgyörgy főterén ezen a hétvégén, október 14–15-énkerül sor a termelői vásárra az Urban-Locato Kft. szervezésében. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kézdiszentléleken, hétfőn Kézdiszentléleken és Kiskászonban. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. ÁRAMSZÜNET. Tamásfalván ma 9–14 óráig és Sepsibükszádon 8.30–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás. SZÜNETEL AZ IVÓVÍZ-SZOLGÁLTATÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy távolvasási vízórák felszerelése és főelzárók cseréje miatt Sepsiszentgyörgyön október 16-án, hétfőn 7.30–19 óráig a Fenyves utcában, valamint a Szegfű utca Fenyves és Tavasz utca közötti szakaszán, illetve 17-én, kedden 7.30–19 óráig a Tavasz utcában szünetel az ivóvízellátás.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Benedek Elek utcai 30-as Farmacom gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 407 568. Szombaton és vasárnap napközben a bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089), hétfőtől a Szabó Jenő utcai Help Net (0267 364 974); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig (vasárnap zárva) a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Méhnyakrákszűrő karaván Kézdiszentkereszten a sportcsarnokban ma 15–16.30-ig és Eszteneken a kultúrház udvarán ma 17–18 óráig folytatódik a méhnyakrákszűrés. A 24–64 éves hölgyeket kérik, hogy az ingyenes vizsgálatra vigyék magukkal a személyazonossági igazolványukat.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »