Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Zene

A Föld Szint Lino­love nevet viselő csoport audiovizuális műhelymunkáján a zenei improvizációk és a linómetszés technikája kerül előtérbe. 20 és 23 óra között küb_beat, azaz Kónya-Ütő Bence sepsiszentgyörgyi színész, producer és dj, a sZempöl zenekar alapító tagja szolgáltatja a zenét, 21.30-tól tűzzsonglőrshow-ra kerül sor. A belépő ára felnőtteknek 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 7 lej, hatévesnél fiatalabb gyermekek számára a rendezvény ingyenes. Jegyeket a városi kulturális szervezőirodában, valamint a helyszínen lehet vásárolni. KÓRUSHANGVERSENY. „Forrj egybe, magyar nép!” mottóval kórushangversenyre kerül sor július 30-án, vasárnap Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református templomban a 11 órai istentiszteletet követően. Fellép a Mátrai Visszhangok Vegyes Kar (Recsk) és a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus Vegyes Kar.

Népzenei műhelymunka Augusztus 27. és szeptember 1. között kerül sor Csernátonban a XI. Mozsika népzenei műhelymunkára, mely keretében a résztvevők kétféle tevékenység közül választhatnak: népdaltanulás, illetve népzeneoktatás (hegedű, brácsa, nagybőgő). A népdaloktatás kis csoportokban történik, míg a népzeneoktatás a műhelymunka első napjaiban egyesével vagy hangszerenként kiscsoportokban, majd a csoportban való zenélés fortélyait gyakorolják egy népi zenekar felépítése szerint. A műhelymunka során szerzett ismereteket a résztvevők a rendezvény zárónapján egyéni, illetve közös előadás keretében mutatják be a nagyközönségnek is. További részletek, jelentkezés: személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér 2. szám), a 0267 351 648-as és a 0742 148 687-es telefonszámon vagy a [email protected] és az [email protected] e-mail-címen. Jelentkezési határidő: augusztus 14. A műhelymunka részvételi díja: 400 lej (tartalmazza a szállást, étkeztetést és a foglalkozások ellenértékét).

Kiállítás Július 27-én, csütörtökön 17 órától a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében megtekinthető Ady József-tárlat anyagát megörökítő, valamint a művész jellemét és alkotói mivoltát feltáró katalógus bemutatójára kerül sor. Közreműködik: Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész és Ütő Gusztáv egyetemi oktató, képzőművész. Az esemény kiváló alkalom arra is, hogy a látogatók közelebbről megismerhessék azt a négy, Ady József életművének részét képező művészkönyvet, amelyek a kiállítás ideje alatt mind megtekinthetőek az Erdélyi Művészeti Központban, és amelyek közül kettőről ezen alkalomra Vörös T. Balázs készített kisfilmet. A változatos grafikai technikákkal és felületmegmunkálással készített egyedi művészkönyvek a Kós Károly-i eszményt elevenítik fel, a lenyomatok, a borító, a szövegek mind saját alkotások, és a művész naplószerű reflexióit tartalmazzák szerelemről, társadalomról és cenzúráról. * Az Erdélyi Művészeti Központban augusztus 26-ig látogatható Jándi Dávid (1893–1944) festőművész emlékkiállítása. Nyitvatartás keddtől péntekig 9–17, szombaton 10–16 óráig. * A Székely Nemzeti Múzeum Árnyalatok című kiállítása a Lábas Házban augusztus 31-ig tekinthető meg hétköznap 9 és 16, hétvégén 10 és 14 óra között. A tárlaton Borbély Izabella festett selymei, a Portéka Egyesület, valamint Opra Etelka kézdivásárhelyi tojásíró növényi festékekkel festett tojásai láthatók, utóbbiak Kakas Zoltán gyűjteményéből. * A Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben az Utolsó helyetti pillanat 2. – Radikális válságkezelés című csoportos kiállításon Daczó Enikő, Koter Vilmos, Ördög-Gyárfás Ágota, Váncsa Domokos, Vetró-Bodoni Barnabás képzőművészek munkáit lehet megtekinteni. A kiállítás szeptember 3-áig ingyenesen tekinthető meg hétfő, ünnepnapok és a nyári vakáció kivételével naponta 11–19 óráig.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 15.45-től Richard, a gólya visszatér (románul beszélő), 16 órától A kis hableány (magyarul beszélő), 17.15-től Indiana Jones és a sors tárcsája (román feliratos), 18.30-tól Barbie (román feliratos), 20 órától Oppenheimer (román feliratos), 20.45-től Insidious: A vörös ajtó (magyarul beszélő).

Hírdetés

IV. Orbaiszéki Forgács Fesztivál Kovászna központjában a hétvégén, július 29–30-án tartják a IV. Orbaiszéki Forgács Fesztivált, mely térségi identitáserősítő rendezvényként indult útjára. A fesztivál idén is lehetőséget kínál a helyi közösség és a turisták számára, hogy megismerjék a székely népi kultúrát, a fürdőváros értékeit, azokat a népi mestereket, akik ma is odaadással, aktívan végzik hagyományőrző tevékenységüket. Szombaton 19 órától zenei programok, vasárnap 11 órától pedig fúvósok és huszárok felvonulása, koncertek és táncbemutató, néptáncműsorok, népi mesterségek bemutatója, favágó verseny, könyvbemutató, gyermekfoglalkozások és táncház, hagyományos termékek vására várja a látogatókat. Részletes program: Facebook/Orbaiszéki Forgács Fesztivál.

Színjátszó és filmes tábor Székelyzsomboron augusztus 5–16. között kerül megrendezésre az V. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes Tábor. A program keretében három színházi és egy filmes (filmkészítő) workshopra kerül sor, amelyeken a színészmesterség, színházrendezés és a filmkészítés rejtelmeivel ismerkednek a résztvevők. A kurzusokat Hegedűs Ildikó (Nemzeti Színház, Győr), Formanek Csaba (Budapest, Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség), Steinwender József (Békéscsaba, Féling Színház) és Hanusz Norbert (film) vezeti. Részletekről  a [email protected] e-mail-címen, illetve a 0036 20 938 99 06-os telefonszámon lehet érdeklődni.

Állampolgársági ügyintézés Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Maksán a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna patika (0267 360 015) a szolgálatos.

Röviden ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy tűzoltócsap javítása miatt ma 8 és 15 óra között szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Illyefalván és a hozzá tartozó falvakban, Sepsiszentkirályban és Aldobolyban. Csatlakozási munkálatok miatt ma 8 és 17 óra között szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Păiuș David hadnagy úton, az Építők út kereszteződésétől kezdődően a város kijáratáig, illetve Kilyénben, Szotyorban,  Kökösben, Uzonban, Szentivánlaborfalván, Bikfalván és Lisznyóban. Amennyiben a vízellátásban hiányosságokat észlelnek, panaszaikat a fogyasztók a 0744 326 104-es vagy a 0267 315 393-as telefonon jelezhetik. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Málnáson és Málnásfürdőn, csütörtökön Sepsibodokon, pénteken Oltszemen és Zalánban. Az üvegért 5 kilónként egy félliteres sört adnak. JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat. SZI@ Napok. Szentivánlaborfalván július 28–30. között a Diószegi-kúriánál kerül sor az idei Szi@ Napok rendezvénysorozatra a helyi ifjúsági egyesület szervezésében. Szombaton 11.30-tól néptánctalálkozóra várják az érdeklődőket, a húszméteres óriás kürtőskalácsot vasárnap 18.30-tól készítik el. Részletes program a rendezvény Facebook-oldalán. NYÁRI PROGRAMOK A NÉPISKOLÁNÁL. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola augusztus 7–11. között dob- és ütőshangszer-műhelymunkát szervez Kiss Levente vezetésével, augusztus 21–24. között pedig a zenét és a mozgást ötvöző TriArtlon alkotótáborba várják az érdeklődőket. Ez a tábor a jelentkezőknek lehetőséget nyújt hangszerjáték-kurzusokon – zongora és hegedű –, valamint kreatív mozgásműhelyeken való részvételre. A foglalkozásokat Gáll Katalin (mozgás), Ráduly Zsófia (hegedű) és Szőcs Botond (zongora) vezeti. Érdeklődni, jelentkezni a 0267 351 560-as telefonszámon vagy az office @artecovasna.ro e-mail-címen lehet.  


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »