Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

A túrakalauz-sorozat gazdája a Kárpát Gyepű Egyesület. A könyvet méltatja Magyarosi Sándor Írországban végzett hadtörténész, a Székelyföld folyóirat szerkesztője.

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban a Tragédia című előadást játssza az együttes. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád. Jegyek a központi szervezőirodában kaphatók.

Kiállítás Az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi kiállítótermében (Zeneház, Olt utca 6. szám) február 23-án 18 órától megnyitják Sárosi Csaba kiállítását és bemutatják a művész munkáit, életét ismertető, nemrég megjelent albumot. A kiállítás válogatás a művész eddigi munkásságából: korai litográfiák, fa- és rézmetszetek, rajzok, akvarellek és a 2000-es évektől mostanáig készült színes tusrajzok, monotípiák és térplasztikák láthatóak. A kiállítást megnyitja Deák Ferenc Loránd műkritikus, a Sárosi-album szerzője. Február 23-án 17 órától nyitják meg a következő, ezúttal néprajzi témájú kamarakiállítást a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház földszinti termében. Az elmúlt két év néprajzi gyűjtéséből összeálló válogatás kurátora és a kiállítás házigazdája dr. Szőcsné Gazda Enikő néprajzos-muzeológus. A belépés ingyenes.

Színház KABARÉ KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat ma 17 és 20 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében Megette a fene az egészet! című szilveszteri kabaréját játssza. Rendező: Kovács Levente. Jegyek elővételben a jegypénztárban.

Zene KAMARAZENE-KONCERT. Ma 19 órától rendkívüli kamarazene-hangversenyt tartanak Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központban (Zeneház, Olt utca 6. szám). Fellépnek a brassói egyetem zenetanárai: Alina Nauncef (hegedű) és Anca Preda (zongora). Egy jegy ára 20 lej.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Ma és pénteken 18 órától az 1×1 Királyfi című zenés mesejátékot játssza a Cimborák Bábszínház Sepsiszentgyörgyön a stúdióteremben. A Dávid Péter rendezte előadást ötéves kortól ajánlják. Jegyeket foglalni, az előadással kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél lehet.

Hírdetés

Címertani előadás és könyvbemutató Brassóban Dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja A székelyek jelképei a kezdetektől napjainkig címmel tart vetített képes előadást csütörtökön 19 órától Brassóban a Reménység Házában. Ezt követően bemutatják a Kárpátországi téridő. Nagyjaink Szent Istvántól Kányádi Sándorig című, a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete kiadásában megjelent harmadik kötetet. Jelen lesznek: Galbács Pál ötletgazda, Szekeres Attila szerkesztő, Balázs János, Fekete Réka és Schaffhauser Ildikó társszerzők.

Okuláré-felolvasóest 17 helyszín. 9 ország. 4 kontinens. 3 fiatal író. 3 dráma. 1 hívószó – így folytatódik február 23-án 19 órakor az Okuláré Projekt – kortársdráma-felolvasósorozat 2022/23-as évada, amelynek sepsiszentgyörgyi helyszíne a Szimpla. Az esemény Bilibók Anita vezetésével zajlik, a rendezvény célja, hogy minél több fiatal kedvet kapjon a drámaíráshoz. A közönség minden helyszínen három friss drámaszöveget ismerhet meg, fejtheti ki ezekről a véleményét az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen, majd az est végén szavazhat is a kedvencéről.

Hitvilág HAMVAZÓSZERDA. Ma kezdődik a nagyböjt, kötelező szigorú böjti nap, ami nemcsak azt jelenti, hogy nem eszünk húst, hanem azt is, hogy háromszor étkezünk, de csak egyszer jóllakásig. Sepsiszentgyörgyön a Szent József-templomban ma 7 és 18 órától tartanak szentmisét, mindkét alkalommal lesz hamvazás. A Szent Benedek-templomban 18 órától kezdődik a magyar szentmise. CSERKÉSZÜNNEP. A cserkészet világnapján, ma 17.30 órától Sepsiszentgyörgyön is megemlékeznek az alapítóról a Tanulók Házánál levő emlékműnél és kopjafánál, koszorúznak, majd átvonulnak az unitárius egyházközség termébe, ahol folytatódik az emlék­ünnepség. JEGYESKURZUS. Ma 19 órakor kezdődik a jegyeskurzus a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián. Várják a jegyeseket, házasságra készülő párokat. ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Sepsiszentkirályban a kultúrházban február 26-ig naponta 18 órától ökumenikus imahetet tartanak. ALZHEIMER KÁVÉZÓ. A Dia­kónia Keresztyén Alapítvány szervezésében Alzheimer kávézó 24-én, pénteken 18 órától a sepsiszentgyörgyi vártemplom gyülekezeti termében. Téma: Lásd az embert a beteg mögött! Házigazdák: Vetró B. Enikő és Tamás Katalin. DIGITÁLIS CSALÁD. Szombaton 10 órától Digitális család címmel műhelyfoglalkozást tartanak a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián azon szülők és pedagógusok számára, akik szeretnék bölcsen vezetni, nevelni gyerekeiket a digitális eszközök használatában. A Lázár Csilla és Balázs Brigitta által vezetett műhelymunkára az irodában vagy a krisztuskiraly@yahoo.­com email-címen kell feliratkozni.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 11 órától Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (magyarul beszélő), 11.15-től A lenyűgöző Maurice (románul beszélő), 16 órától A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (román feliratos), 16.15-től Avatar 2. – A víz útja (magyarul beszélő), 18.30-tól Ramón (román akcióvígjáték), 19.45-től Titanic: 25. évforduló (román feliratos), 20.30-tól A titokzatos nő (magyar feliratos).

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Reggeli csendesség Kertész Máriá­val, 6.10-től reggeli ima, 6.15-től Zsolozsma – reggeli dicséret, 6.40-től Szeress ma jobban, mint tegnap – Gyökössy Endre, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval, 7.05-től ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Köröstarjánból, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde szerkesztőasszisztens és önkéntes munkatársai fogadják az imaszándékokat, 9.15-től Fájdalmas rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.02-től Zsolozsma – napközi ima­óra. Honlap: mariaradio.ro.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot, Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyör­gyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Gyermekfogászati ügyeletet a hét minden napján a Lázár Mihály utca 3. szám alatti Sepsi Centrum Dentalnál tartanak (telefon: 0740 092 561).

Röviden IVÓVÍZ. Ma 8–14 óráig főcsapcsere miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Kézdivásárhelyen a Mesterek utcában, valamint az 56-os, 57-es és 58-as udvartérben. HUMORPINCE. Ma 18 órától várják a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház alagsorába. JOGI TANACSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között szerkesztőségünkben személyesen fogadja a jogi tanácsot igénylőket. SERES ANDRÁS VARRÓKÖR. A néprajzkutató szellemiségét követő varrókör minden szerdán 17–19 óráig működik a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »