Mi, hol, mikor?

Nyílik a Kertkönyvtár

VII. Székelyföldi Gyógynövénynap Július 16-án, szombaton 11 órától Csíksomlyón hetedik alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Gyógynövénynapot, melynek célja, hogy megismertesse a gyógynövényeket, népszerűsítse a székelyföldi gyógynövényeket és azok mindennapos használatát. Bemutatkoznak a székelyföldi gyógynövényporták. A Közösségi kertben előadások, gyermekfoglalkozások, bográcsos ebéd és koncertek várják az érdeklődőket, lesz egész napos fűszersó- és fürdősókészítés az Erdélyi Gyógynövénykert Egyesülettel. 11 órától megnyitó és köszöntő, hagyományos csíki táncok, a közönség táncoltatásával nyitják meg a rendezvényt. A csűrben félóránként előadások zajlanak:  Sárkányfű vagy tudomány? A gyógy- és fűszernövények használatának eredete és a környezetünkben termő növények gyógyító ereje – Macalik Ernő csíkkarcfalvi füvesember, biológus, fitoterapeuta, természettudományi író; Székely Herbarium és a Nyitott kertek mozgalom – Flórián Albert elnök; A poszt-Covid-tünetek gyógynövény-terápiájáról (légúti, szív, daganatos, autoimmun, idegrendszeri) – dr. Csomai Zita orvos, természetgyógyász, életmód-tanácsadó és terapeuta.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán kedden: 15.45-től Jurassic World: Világuralom (magyarul beszélő), 16.30-tól Minyonok: Gru színre lép (románul beszélő), 18.15-től Mozi Almanah. Hat rövidfilm (román játékfilm), 18.30-tól Thor: Szerelem és mennydörgés (magyarul beszélő) és 20.15-től román feliratos, 20.45-től Éjjeli őrjárat (magyar feliratos); szerdán: 16.15-től Minyonok: Gru színre lép (magyarul beszélő) és 16.30-tól románul beszélő, 18 órától Thor: Szerelem és mennydörgés (magyarul beszélő) és 20.30-tól román feliratos, 18.30-tól Néha hóval havazik, máskor meg sötétséggel (román filmdráma), 20.15-től Fekete telefon (magyarul beszélő); csütörtökön: 16 órától Encanto (magyarul beszélő), 16.15-től Lightyear (románul beszélő), 18 órától Thor: Szerelem és mennydörgés (magyarul beszélő) és 20.45-től román feliratos, 18 órától Elveszett illúziók (román feliratos), 20.15-től Elvis (román feliratos).

Kiállítás MOHY SÁNDOR-KIÁLLÍTÁS AZ EMŰK-BEN. Július 20-án, szerdán 15 órakor megnyílik Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban Mohy Sándor festőművész retrospektív kiállítása. A Mohy Sándor sajátos formanyelvében megfestett portrékat, önarcképeket, csendéleteket és tájképeket bemutató tárlat rendezője dr. Bordás Beáta művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője. A kiállítást Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Gazda József művészettörténész nyitja meg. A kiállítás augusztus 20-ig keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 11 és 18 óra között látogatható.

Klasszikus és modern balett Balogh Csongorral Július 20–22. között a Pécsi Balett táncosa, a Kovásznai Tanulók Klubja és Horváth Zita tanárnő egykori tanítványa, Balogh Csongor táncművész vezetésével haladó és kezdő táncosoknak beavató táncművészeti műhelymunkát szerveznek Kovásznán. A tevékenység ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak. Előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a [email protected] címen és a 0762 674 516-os telefonszámon vagy Bartha Melinda tanárnőnél lehet. Szervező a kovásznai Városi Művelődési Ház, szakmai partner a Kovásznai Tanulók Klubja (a sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotája alegysége).

Hírdetés

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 13 órától Szeretetláng rózsafüzér, 13.20-tól zenés köszöntő, 17 órától imaszándékok fogadása, 17.15-től Örvendetes rózsafüzér, 17.50-től Jézus Vére litánia, 18 órától szentmise Fenyédről, 18.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 19 órától Úrangyala, 19.30-tól műsorismertető, 19.35-től esti mese, 19.40-től Zsolozsma – esti dicséret, 21.25-től Effata, nyílj meg! – Görgényi Tünde stúdióvezető műsora.

Július közepén kezdődik a KultúrPark Sepsiszentgyörgyön július 15. és augusztus 26. között tartják a KultúrPark rendezvénysorozatot az ’56-os emlékparkban a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében. Péntekenként 19 órai kezdettel a zenéé lesz a főszerep. F Július 15-én a MoniAcustique együttes fellépésével kezdődik az idei KultúrPark. F A következő zenés rendezvényt július 22-én tartják. Az Égen – Földön című gyermekműsor óvodásoknak és kisiskolásoknak szól, melyben kilenc állatot, madarat, s legalább ennyi hangszert mutatnak be a zenészek. F Július 29-én saját zenei repertoárral lép közönség elé az Impro-Víziók. F Augusztus 5-én a Transzylvanian Bú Boys együttes Jack Cole dalaiból című produkciójával lép fel, mely Kovács András Ferenc Jack Cole daloskönyve című kötetének megzenésítéséből jött létre. F Augusztus 12-én az Erdélyi Dudás Rend szórakoztatja a középkori világi zene kedvelőit. F Augusztus 26-án, a KultúrPark utolsó napján a sepsiszentgyörgyi Slang Gospel Band örvendezteti meg a modern amerikai gospel műfaj kedvelőit. Az együttes a Voces kórussal, valamint Luiza Zan énekesnővel kiegészülve lép fel. A koncertekre 20, kedvezményesen 10 lejért lehet jegyeket váltani a városi kulturális szervezőirodában, valamint egy órával a koncertek kezdete előtt a helyszínen. A gyerekkoncertre a belépő szülőknek 10 lej, gyermekek számára ingyenes. A KultúrPark részeként az Outdoor Cinema szabadtéri mozi szerda esténként várja az érdeklődőket. Júliusban a filmeket 21.30-tól, augusztusban várhatóan 21 órától vetítik. Kedvezőtlen időjárás esetén a filmeket a sepsiszentgyörgyi Művész moziban lehet megtekinteni. A vetítésekre 10 lejért lehet jegyeket váltani a helyszínen.

Meghosszabbított határidő A Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programba a kezdeményezések terveit ma 12 óráig lehet benyújtani a comonsepsi.ro honlapon. A nagy érdeklődésre való tekintettel a jelentkezési határidő egy nappal hosszabbodik, így a július 10-i határ­idő helyett a Com’ON Sepsi programra jelentkező csapatok ma 12 óráig tölthetik fel a kulturális, társadalmi és egyéb kreatív programokra, tevékenységekre vonatkozó elképzeléseiket. A fiatalok által benyújtott, majd a lakosság által megszavazott kezdeményezések egyenként legtöbb 2600 lej értékű támogatásban részesülhetnek. A kezdeményezések benyújtását követően online szavazásra kerül sor a lakosság bevonásával. A legtöbb támogatót toborzó projekteket augusztustól valósítják meg a Com’ON részeként. A szavazáson Sepsiszentgyörgyről származó, illetve itt lakó, dolgozó vagy tanuló személyek vehetnek részt. A szavazási felület a comonsepsi.ro oldalon július 13-án nyílik meg és augusztus 1-ig lesz elérhető. További részletek: comonsepsi.ro, illetve a program közösségi oldalain: fb.com/comonsepsi és insta­gram.com/comonsepsi.

Röviden INGYENES MEGHALLGATÁS. Ma 10 órától Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektúra épületében meghallgatást tart a nép ügyvédje és a gyermek ügyvédje. Az ombudsmanhoz magyarul is lehet fordulni, a szolgáltatás ingyenes. A gyermek ügyvédje a 18 év alattiak jogait népszerűsíti és védi, támogatja és bátorítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását. PONTOSÍTÁS. Lapunk pénteki számában a Pityufesztivál című írásban az egyik támogató nevét tévesen írtuk. Helyesen: az Evelin helyett Vendelin. Az érintettek elnézését kérjük.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben (0267 708 465) 9–12 óráig; a Józef Bem utca 2/3/J/1. cím alatti Dent-Art rendelőben (0733 007 002) 12–16 óráig fogadják a sürgősségi eseteket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »