Mezőgazdasági munkálatok az elkövetkezendő héten

Legelőször szeretném felhívni a termelők figyelmét arra, hogy aki még nem végezte el az őszi kalászosok fejtrágyázását, az mihamarabb tegye meg azt.

A gyümölcsösökben különös figyelmet kell fordítani a kórokozók (betegségek) és a kártevők megjelenésére. A csonthéjasoknál (meggy, szilva és a cseresznye) most kezdődött a tömeges nyitás és a sziromhullás, ezért ebben a fázisban a kultúrák a legérzékenyebbek a monília fertőzésére. Ne hagyjuk elveszni a termést! A védekezésre szisztemikus gombaölőszereket használunk, pl. Score, Signum, Chorus. Ne féljünk virágzáskor végezni a munkálatokat, mivel a felsorolt gombaölőszerek megengedettek az ún. méhkímélő technológiákban.

Különös figyelmet kell fordítani egy veszélyes kártevőre a szilva esetében, a szilvadarázsra. Sziromhullás után rovarölőszereket használjunk, mint pl. Vertimecet, amely más kártevők ellen is hatékony (tetvek és atkák) és más hasznos rovarok irányába kímélő hatású.

Hírdetés

A fiatal dióültetvényekben (nem termő) fontos elvégezni a baktériumos betegségek ellen a réztartalmú gombaölőszerekkel való permetezést, pl. a rézoxi-kloriddal (0,2-0,3 %) vagy a Championnal (0,3-0,5 %). Ez vonatkozik a termő egyedekre is.

Az almatermésűeknél fontos elvégezni egy fontos permetezést a fák pirosbimbós állapotában a gombabetegségek (lisztharmat, varasodás), valamint a kártevők ellen (atkák, tetvek, almailonca és a sodrómolyok) a következő kombinált szerekkel: Chorus, Signum, Topsin-M, Score + Vertimec vagy Mospilan. A felsorolt vegyszereket kis kiszerelésben meg lehet vásárolni a gazdaboltokban.

Végezetül többen érdeklődtek az őszi kalászosok vegyszeres gyomirtásával kapcsolatban, amit a következő cikkemben fogok taglalni, de óva intem a kedves termelőket, hogy várjanak a permetezéssel (május elejéig).  Ha kérdések merülnek fel, szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák Andrásszaktanácsadó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »