Tízmilliók használják illegálisan a WhatsAppot

Tízmilliók használják illegálisan a WhatsAppot

Will Cathcart WhatsApp-főnök közölte, hogy hogy az üzenetküldő alkalmazás számos országban tiltott, de ezekben az országokban emberek tízmilliói használnak technikai kerülőutakat csak azért, hogy használhassák a platformot.

Számos nyugati alkalmazáshoz hasonlóan a WhatsApp is be van tiltva például Iránban, Észak-Koreában és Szíriában, múlt hónapban pedig Kína csatlakozott azoknak a listájához, akik megtiltják a felhasználóknak az app elérését. Kína a WhatsApp mellett betiltotta a Signalt és a Telegramot is, és az Instagramhoz szervesen kapcsolódó Threads-et is be szeretnék.

Peking áprilisban közölte az Apple-vel, hogy akadályozza meg annak a lehetőségét, hogy a kínai iPhone-tulajdonosok letölthessék az applikációt az AppStore-ból. Cathcart szerint ez „szerencsétlen” helyzet, noha az ország soha nem volt az alkalmazás fő piaca. Megjegyzendő: Kínában az Android-felhasználók továbbra is letölthetik a WhatsAppot.Katarban, Egyiptomban, Jordániában és az Egyesült Arab Emírségekben a WhatsApp korlátozottan használható, hanghívást például nem lehet indítani.

Hírdetés

Cathcart a BBC-nek azt mondta, hogy a WhatsApp elérhető VPN-ek (virtuális magánhálózatok) segítségével, illetve a cég által tavaly júniusban elindított proxyszolgáltatással. Cathcart a nyugati technológiai platformok exportját kulcsfontosságúnak tartja a liberális demokrácia értékeinek terjesztésében, és büszke rá, hogy végpontok között titkosított, biztonságos kommunikációt biztosítanak olyan felhasználók számára, akik tarthatnak attól, hogy kormányzati szintről megfigyelik őket.

Cathcart ezzel együtt aggódik, hogy az Egyesült Királyságban a kormányzat arra törekszik, hogy betiltsa a végpontok közötti titkosítást, és lehetővé tegyék a rendőrség számára, hogy elolvassák a gyaníthatóan bűnöző életmódot folytató emberek üzeneteit.

A WhatsApp a regisztrált telefonszámok miatt láthatja, hogy hol vannak a felhasználói.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »