Pozsonyban a nagyközönséget szolgáló obszervatórium nyílt

Pozsonyban a nagyközönséget szolgáló obszervatórium nyílt

Az elmúlt héten obszervatóriumot nyitottak a Pozsonyi Deutsche Schule Bárdoš utcai épületének tetején. A csillagvizsgálónak oktatási, ismeretterjesztési funkciója is van. A tervek szerint idén ősszel kellene megnyitni a nyilvánosság előtt. A megnyitón részt vett Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatásügyi miniszter és az első szlovák űrhajós, Ivan Bella is.

Az új csillagvizsgáló a csillagászati ​​klubok tagjait, gyerekeket és fiatalokat, egyetemistákat és a nagyközönséget szolgálja majd. A tervek között szerepel továbbá, hogy egyetemekkel vagy a csillagászat más szakértőivel együttműködve a megfigyelésen kívül különféle előadásokat is szerveznek majd.

Hírdetés

A csillagvizsgáló kupolájában két teleszkóp kapott helyet, befogadóképessége pedig 20 fő. Az egyik csillagászati távcső az éjszakai égbolt megfigyelésére, a másik pedig a Nap megfigyelésére szolgál. A beruházás összege elérte a 200 000 eurót, a kivitelezés egy éven belül valósult meg. Az obszervatórium finanszírozását szponzorok és szülők biztosították különféle gyűjtések formájában.

Az obszervatórium működtetésében a létesítmény partnere a Szlovák Planetáriumok Polgári Társulás lesz.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »