Merkel visszautasította az ENSZ globális közjavakkal foglalkozó tanácsadó testület elnöki pozícióját

Merkel visszautasította az ENSZ globális közjavakkal foglalkozó tanácsadó testület elnöki pozícióját

Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát, így nem lesz belőle a globális közjavakkal foglalkozó tanácsadó testület elnöke – közölte szerdán a volt német kancellár irodája. Az MTI azt írja, 

Merkel “a múlt héten telefonon beszélt az ENSZ főtitkárával, és megköszönte, de nem fogadta el a felkérését.”

António Guterres arra kérte a decemberben visszavonult politikust, hogy vállalja el az úgynevezett globális közjavakkal foglalkozó tanácsadó testület elnöki tisztségét.

Hírdetés

A tanácsadó testület volt állam- és kormányfőkből állna, és olyan közérdekű területekkel foglalkozna és tenne megoldási javaslatokat, amelyek az egész emberiség javát szolgálják. Ilyen például az ózonréteg elvékonyodása, vagy olyan nemzetközileg érvényes szabályozások, mint a repülésbiztonság, világkereskedelem, vagy éppen az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19) szembeni védettség kialakítását oltással.

Mint ismert, Angela Merkel 16 évnyi kancellárság után nem indult újra a szeptemberi németországi parlamenti választásokon, 2021 végén visszavonult a német politikától.

Volt hivatalvezetője, Brigitte Baumann a Der Spiegel című hírmagazin december 10-én megjelent számában elmondta, hogy közösen könyvet terveznek Merkel 1989-ben kezdett politikai pályafutásáról. A volt kancellár egyéb tervei nem ismertek a német nyilvánosság előtt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »