Felmérés: Egyre inkább oroszbarát az erdélyi magyarság

Felmérés: Egyre inkább oroszbarát az erdélyi magyarság

A Bálványos Intézet által készített felmérést alapul véve a Transtelex arról számolt be, hogy a két évvel ezelőtti kutatás szerint már az orosz-ukrán háború kitörésekor is főleg Ukrajnát és nyugati szövetségeseit tették felelőssé az erdélyi magyarok a konfliktus kirobbanásáért, mondván: „Ukrajna túl közel került a NATO-hoz.”

A legfrissebb eredmények alapján az azóta eltelt két év alatt tovább nőtt az így gondolkodók aránya és a megosztottság. Az orosz-ukrán háború kitörésének felelőssége nem Vlagyimir Putyint terheli, hanem a nyugati országokat és Ukrajnát. A Transtelex cikke kiemeli, hogy”még a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szavazóinak körében sem mértek akkora nyugatellenességet és oroszpártiságot, mint az erdélyi magyarok körében és Székelyföldön. Az RMDSZ-szavazóknak csak a 16 százaléka gondolja úgy, hogy Putyin a felelős a háború kirobbantásáért, míg az AUR-osok 38 százalékban gondolják ezt így.

A felmérést a háború kitörésének második évfordulóján közösségi médiás tartalomelemzéssel frissítették.A kutatás készítői három csoportra osztották a válaszadókat: a teljes román társadalomra, erdélyi magyarokra és a Székelyföldön élőkre. Az adatok mindhárom vizsgált csoportnál azt mutatták, hogy „csökkent az Oroszországot felelősnek tartók aránya, azonban a magyaroknál egyértelműen egy nyugat és Ukrajna-ellenes véleménytöbbség alakult ki, miközben a románok esetében ilyesmiről nem beszélhetünk” – fogalmaz a Transtelex.

Hírdetés

A kutatás készítői szerint az eredmények azzal magyarázhatók, hogy míg a magyarországi politika és -kormány erős befolyással bír az erdélyi közbeszédre, addig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyszerre próbál bukaresti és budapesti szövetségeseinek megfelelni, ezért nem tud határozottan állást foglalni az ukrajnai háború kérdésében.

„A teljes román társadalomban tapasztalt változások a háború hétköznapivá válásának és az ukrán menekültekkel szembeni ellenérzésnek köszönhetők” – idézi a kutatás készítőit a Transtelex.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »