Menekültügyi ENSZ-főbiztos: súlyos konfliktust okozna a gázaiak tömeges menekülése Egyiptomba

Menekültügyi ENSZ-főbiztos: súlyos konfliktust okozna a gázaiak tömeges menekülése Egyiptomba

Az a kilátás a Gázai övezet lakosai számára, hogy az izraeli hadsereg offenzívája elől tömegesen Egyiptomba kell menekülniük, egyrészt „kegyetlen dilemma” elé állítaná őket, másrészt végleg lehetetlenné tenné az izraeli-palesztin konfliktus megoldását – jelentette ki pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője.

Filippo Grandi közölte: „határozottan meg kell tennünk mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a gázai lakosság elmenekülését”. „Biztos vagyok abban, hogy az izraeli-palesztin konfliktusban egy újabb palesztin menekülthullám – Gázából Egyiptomba – lehetetlenné tenné a palesztin menekültek ügyének megoldását” – tette hozzá Filippo Grandi a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva az UNHCR genfi székhelyén.

Körülbelül 5,6 millió menekült palesztin él Ciszjordániában, a Gázai övezetben, Jordániában, Libanonban, Szíriában és még sok más országban. Őket, illetve felmenőiket Izrael 1948-as megalakításakor űzték el földjükről. A palesztin menekültek ügye a mára háttérbe szorult közel-keleti megbékélési folyamat egyik legkényesebb kérdése. A palesztinok és az arab államok továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy bármilyen békemegállapodás szülessen, annak keretében a menekülteknek és leszármazottaiknak jogot kell kapniuk a visszatérésre, Izrael azonban ezt mindig elutasította.

Hírdetés

A menekültügyi főbiztos kijelentette: egy Rafah elleni támadás esetén a gázaiak Egyiptomba menekülése „a biztonságot jelentő egyetlen választási lehetőség marad”. „Ez a dilemma elfogadhatatlan, és a felelősség ennek a dilemmának az elkerüléséért ebben az esetben egyértelműen Izraelre, a Gázát megszállva tartó hatalomra hárul” – mondta. Izrael szerint a Gázai övezetet kormányzó Hamásznak még négy zászlóalja, valamint ismeretlen számú magas rangú parancsoka van Rafahban.

Grandi közölte, hogy az UNHCR sátrakat és közszükségleti cikkeket, élelmet, gyógyszert, vizet tart készenlétben arra az esetre, ha a palesztinok megindulnának kifelé az övezetből, konzultál a térség országaival erről az eshetőségről, valamint azzal is számol, hogy a fegyveres konfliktus kiterjed. Hangsúlyozta azonban, hogy ki kell zárni a „kegyetlen dilemmát”, amely gyakorlatilag lezárná a valóban fontos megoldás, a végső béke felé vezető utat.  

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »