Bukarestbe érkezett Románia újonnan kinevezett szentszéki képviselője, Giampiero Gloder érsek

Bukarestbe érkezett Románia újonnan kinevezett szentszéki képviselője, Giampiero Gloder érsek

Április 29-én, hétfőn délelőtt érkezett meg Romániába Giampiero Gloder érsek, hogy elfoglalja állomáshelyét és megkezdje a Szentszék képviseletében romániai szolgálatát.

Ferenc pápa 2024. február 23-án nevezte ki Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusává Giampiero Gloder érseket, Telde címzetes érsekét, a Pápai Egyházi Akadémia korábbi elnökét, aki az elmúlt években Kuba apostoli nunciusa volt. Ferenc pápa április 22-én audiencián fogadta Giampiero Gloder érseket.

Románia és a Moldovai Köztársaság kinevezett apostoli nunciusát Bukarestbe érkezésekor az Henri Coandă nemzetközi repülőtéren (Otopeni) Mihai Sîrbu, Románia külügyminisztériuma protokollosztályának igazgatója; Zákonyi Botond, Magyarország nagykövete és a diplomáciai testület dékánhelyettese és Tuomo T. Vimpari, a bukaresti Apostoli Nunciatúra ügyvivője fogadta. A Katolikus Egyház képviseletében jelen volt Aurel Percă, Bukarest római katolikus metropolita érseke, egyben a Romániai Püspöki Konferencia alelnöke; Kovács Gergely, gyulafehérvári római katolikus érsek; Mihai Frățilă, Bukarest görögkatolikus püspöke és Francisc Ungureanu, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia titkára.

Giampiero Gloder 1958-ban született az olaszországi Asiagóban. 1983-ban szentelték pappá. Dogmatikai teológiai tanulmányai elvégzése után, 1992-ben lépett diplomáciai szolgálatba. Egy ideig a guatemalai apostoli nunciatúrán dolgozott, majd 1995-ben visszahívták Rómába, a szentszéki Államtitkárság általános ügyek osztályára. 2009 óta különleges feladatokkal megbízott irodavezető. Ferenc pápa 2013-ban érsekké nevezte ki Telde címzetes püspöki székhellyel, és a Pápai Egyházi Akadémia élére helyezte. 2013. október 24-én szentelték püspökké a Szent Péter-bazilikában, Jean-Marie Speich érsekkel együtt egyike volt az első püspököknek, akiket Ferenc pápa pontifikátusa alatt szentelt püspökké, Jean-Pierre Grallet strasbourgi és Antionio Mattiazzo padovai érsekekkel együtt. 2014-ben Ferenc pápa kinevezte a szent római egyház alkamarásává.

Hírdetés

A pápa 2019. október 11-én kubai apostoli nunciussá nevezte ki. A 2024. február 23-án Romániába és Moldovába apostoli nunciussá kinevezett olasz érsek Miguel Maury Buendía spanyol címzetes érseket követi a poszton, aki Londonban folytatja szolgálatát mint az Egyesült Királyság apostoli nunciusa.

Gloder érsek az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetemen szerzett kánonjogi licenciátust és a Pápai Gergely Egyetemen dogmatikai teológiából doktorált. Anyanyelvén, az olaszon kívül franciául, angolul és spanyolul beszél.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »