Menekülőutak a válságból

Menekülőutak a válságból

A Gombaszögi Nyári Tábor remek koncerteket, színes programokat és beszélgetéseket kínált, de a fiatalos jókedv ellenére terítékre kerültek az aktuális válságot érintő, nem éppen könnyed témák is. A jó hír viszont az, hogy a gazdasági nehézségek közepette egyre többen igyekeznek megoldási lehetőséget keresni, méghozzá szakmai szinten.

Mindez nem is véletlen, hiszen a három és fél éve tartó politikai káosz után szeptemberben előrehozott választásokat tartanak, amely eredményeként az új parlament és a kormány próbálja majd új lendületbe hozni az országot. A Szövetség párt is azon dolgozik, hogy ott lehessen a szlovák törvényhozásban, s Gombaszögön Forró Krisztián elnök a gazdasági terveiről is beszélt médiacsaládunk sátrában, ahol Antalík Imre, a Selye János Egyetem közgazdász tanára volt a beszélgetés másik résztvevője.

Csalódott társadalom

E rendhagyó beszélgetés révén a gazdasági kérdések megvitatásával, a politika és a közgazdász szakma megközelítéseit szerettük volna egyaránt bemutatni. 

A beszélgető felek abban azonnal egyetértettek, hogy csupán akkor várható bárminemű előrelépés, ha az ország irányításába vetett bizalom újra megerősödik. Antalík részleteiben kitért arra, miért is fontos ennek megteremtése a rendszerek működése szempontjából, Forró pedig a 2020-as időszak óta eltelt történéseket elemezve bemutatta, milyen csalódottság jellemzi most a szlovákiai mindennapokat.

A Szövetség elnöke szerint három évvel ezelőtt a választók a változásra szavaztak, ezért egy teljesen új politikai elit irányíthatta az országot, de a gyakorlatban sajnos azt bizonyították, képtelenek a kormányzásra. Ennek eredményeként az elmúlt háromévnyi időszakban immáron harmadik miniszterelnöke van Szlovákiának. 2021-ben a kormánykoalíció döntése értelmében a miniszterelnök és a pénzügyminiszter cserélt helyet, majd jött a hatáskörök nélküli hivatalnokkormány, így aztán nem meglepő, hogy a lakosság jelentős hányada kiábrándult a politikából. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ugyan a 2020 előtti politikai vezetés megbukott, ám az őket bíráló pártok káoszt teremtettek, s így újra változást kívánnak a szavazók, s még a korábbi vezetőket is megválasztanák, ha nincs alternatíva.

Lakáshitelek jövője

A pártelnök a szlovákiai pártok aktuális gazdasági témáit érintő kérdésünkre válaszul elmondta, a kampányban az ellenzék részéről az egyik leggyakrabban említett aktualitás a lakáshitelek támogatása, amelyet a Fico vezette Smer–SSD próbál kisajátítani. A magyar párt egyetért azzal, hogy az egy év alatt drasztikusan megemelkedett kamatlábak okozta terhek mérséklését segítenie kell az államnak, de Forró szerint közel sem mindegy, miként teszi azt.

Az alacsony hitelkamatlábak időszakában ugyanis rengeteg olyan személy is jelzáloghitelt vett fel, aki befektetési céllal vásárolt ingatlant, s ha őket is támogatná az állam, akkor üzleti célokat finanszírozna, miközben az igazán rászoruló családok kevesebb forrást kapnának. Éppen ezért olyan megoldásban gondolkodnak, amely az állandó lakhelyet biztosító ingatlanra felvett hitelek megsegítését célozná. 

Hírdetés

A nagy kérdés persze ezen a téren is az, milyen lesz az Európai Központi Bank további politikája és meddig emelkedik az alapkamat, vagyis ezen keresztül mennyire drágulnak még a hitelek. Az viszont bizonyos, az infláció okozta drágulás mellett ez az egyik olyan gazdasági téma, amelyet a családok egyre inkább érezni fognak.

Hiányzó utak

Antalík Imre számadatokkal is igazolta, jelentős regionális különbségek vannak a magyarok lakta vidéken belül is, az infrastruktúra-fejlesztések elmaradása pedig csak továbbnyitja az ollót. Ez végül azt eredményezi, hogy az ország kevésbé fejlett régióiból a fiatalok mellett a produktív lakosság jelentős része is elköltözik, mert máshol jobb lehetőségeket talál. A gombaszögi helyszín is tökéletes bizonyíték arra, milyen turisztikai potenciál rejlik Rozsnyó, vagy éppen Rimaszombat és Tornalja közelében, de a természeti adottságok mellett, ha hiányoznak az utak, a szállodák, a turisztikai attrakciók, vagy éppen csak az éttermek, akkor nehéz előrelépést várni.

Az első lépésnek éppen ezért az infrastruktúra fejlesztésének kell lennie, amelyre az elérhető forrásokból csupán apró töredék érkezik Dél-Szlovákia és Kelet-Szlovákia déli részére, éppen ezért hangsúlyozta Forró Krisztián, hogy nemcsak a programjukban, de a választások sikere után is erre kívánnak fókuszálni.

Ezzel a felvidéki magyarság megmaradását is elősegítik, és a régiókat is megerősítik, amelyet látniuk kell a térségben élő szlovák, ruszin, roma és más kisebbségeknek is. A cél tehát részükről a régió megszólítása, s a pályázati források felhasználása a központi kormányzat által sokszor elhanyagolt vidék fejlesztésére.

A Szövetség elnöke szerint a magyarlakta járások számára az oktatási és egészségügyi intézmények fejlesztése, az úthálózat bővítése és a munkahelyteremtés kulcskérdés, de nyilvánvaló, hogy nagyon nehéz helyzetben veszi át majd az új kormány az ország vezetését, éppen ezért prioritásokat kell majd kijelölni. Az viszont megkerülhetetlen, hogy a régiók közötti felzárkóztatásért tenni kell, s ezért is tartják fontosnak, hogy a választások előtt a magyarok lakta városokban szervezett beszélgetéseken megismerjék a térségek lakóit leginkább foglalkoztató kérdéseket, amelyet majd egy stratégia dokumentumban is összesítenek a nyár végén.

A beszélgetés végén feltett kérdésekre a résztvevők csak megerősítették, sorsdöntő választás vár az országra szeptemberben, amelynek tétje, hogy sikerül-e stabilizálni az ország helyzetét a kaotikus évek, válságok és politikai viták után, s ezekben milyen szerepet vállal majd a közös magyar párt, a Szövetség.

Megjelent a Magyar7 2023/30.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »