Melegvíz-korlátozás, kényszerszabadságok, rövid zuhanyzás! Németországban a gázhiány miatt korlátozó intézkedések lépnek életbe

Melegvíz-korlátozás, kényszerszabadságok, rövid zuhanyzás! Németországban a gázhiány miatt korlátozó intézkedések lépnek életbe

Az energiaspórolás a legfejlettebb nyugati-európai országnak számító Németországban napjainkban forró téma. Robert Habeck gazdasági miniszter a Der Spiegelnek adott interjúban azt mondta, jelentősen csökkentette a zuhanyozásra szánt időt. S hozzátette azt is: „soha életében nem zuhanyozott még öt percig se”.

Ha nem kapunk gázt Oroszországból, a jelenleg tárolt gáztartalékaink csak egy vagy két hónapra elegendőek, jelentette ki Klaus Müller, a német hálózati ügynökség elnöke.

A fogyasztók szerinte „sokkot szenvednek el”, ha megkapják a szokásosnál háromszor magasabb energiaszámlákat.

Németország a legsúlyosabb energiaválságot éli az 1973-as olajsokk óta, írja a Financial Times. Ennek pedig az az oka, hogy Oroszország június közepe óta csökkentette gázszállítását a Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül. Ez közvetlenül köti össze a két országot. Most viszont csak a szokott mennyiség 40 százaléka érkezik.

Az oroszok azzal takaróznak, hogy műszaki okok miatt nem tudnak több földgázt szállítani, hiányzik hozzá a turbina. Ezt Kanadába küldték javításra, de onnan nem kapják vissza, az orosz-ukrán háború miatt hozott szankciók okán.

A németek ezért a kanadai kormányhoz fordultak, hogy ne tartsa vissza a turbinát. Ugyanakkor Berlin szerint, Oroszország valójában nem elsősorban műszaki okok miatt tartja vissza a gázt, hanem politikai okból. Állítólag vannak tartalékturbinái is. A szakértők egy része úgy véli, hogy az oroszok, ha valóban akarnának, tudnának más vezetékeken-útvonalon is földgázt juttatni a németeknek.

A gáz egyre égetőbb hiánya miatt szigorú intézkedések léptek életbe Németországban.

„A helyzet több, mint drámai” jelentette ki Axela Gedaschka, a német lakásszövetkezetek föderációjának elnöke, akihez a német városok és falvak szövetségének vezetője, Helmut Dedy is csatlakozott. Ő kijelentette: azonnal spórolni kell és csökkenteni a fogyasztást, különben télen hideg lakások várnak a németekre.

Berlinben közben kikapcsolták a nyilvános medencék termosztátját.

Hírdetés

S további megszorítások következhetnek még: éjjelre kikapcsolják a jelzőlámpákat, kikapcsolják a meleg vizet az önkormányzati épületekben, a múzeumokban, a sportközpontokban, szabályozzák a légkondicionálást, és nem világítják ki a történelmi épületeket.

A gázhiányra a cégek is reagálnak, válságterveket kreálva. A Henkel vezetője, Carsten Knobel a sajtónak elmondta, azok az alkalmazottaik, akiknek ezt munkakörük lehetővé teszi, lehet, hogy újra home office munkavégzésre állnak át, ahogy a Covid-járvány idején is volt.

A német vegyipar, mely erősen függ a gáztól, a „lehető legrosszabb forgatókönyvre” készül.

A BASF vegyi óriás azt tervezi, hogy „megismételi” a 2020-as járványidőszakra jellemző kényszerszabadságokat.

A képviselők kevesebbet zuhanyoznak

A német Bundestag képviselői jó példával járnak elől, írja a ČTK. A parlament azt tervezi, hogy a várható energetikai válság miatt termeit télen kevésbé fogja fűteni, nyáron pedig hűteni.

A képviselői grémium és az öregek tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy a törvényhozók irodahelyiségeit télen csak 20 fokosra fűtik fel a mostani 22 helyett.

Nyáron pedig az eddigi 24-26 fok helyett, 26-28 fokosra állítják be klímaberendezéseket, tájékoztatott a Der Tagesspiegel. A parlament plenáris ülésein a forró témákat elve nagyobb melegben, 24-26 fokosra hűtött termekben kell megvitatniuk, a megszokott 22 – 24  fokos hőmérséklet helyett. Télen pedig be kell érniük 20 fokos teremhőmérséklettel, a megszokott 22 fokos helyett.

A decentralizált melegvíz-forrásokkal bíró épületekben mostantól csak hideg víz folyik a csapokból, az átfolyási fűtőberendezéseket kikapcsolták. A központi fűtésű épületekben továbbra is üzemben maradnak. A világításon is spórolni akarnak.

A DPA ügynökség információi szerint az öregek tanácsában csak a szélsőjobboldali Alternatívák Németországnak (AfD) volt a korlátozások ellen.

A Bundestag tehát a helyzetre való tekintettel szeretne hozzájárulni az energiatakarékossághoz, habár több épületében már most is igencsak hatékonyan bánnak az energiával. Például a hűtés 50 százalékát nyáron azzal a hidegvízzel biztosítják, amelyet télen tartalékolnak a földalatti tározókba.

A spórolás a németeknél most a leggyakrabban ragozott vitatéma. Ezt még csak kiélezte és különböző csipkelődő kommentárokat váltott ki Habeck miniszter azon kijelentése, hogy jelentősen csökkentette a zuhanyozás idejét, hozzátéve: soha életében sem zuhanyozott még öt percig sem.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »