Megviselte az állatkert dolgozóit Asha tragédiája

Megviselte az állatkert dolgozóit Asha tragédiája

Amikor egy állat elpusztul, az első és legfontosabb dolog a boncolás elvégzése, ez már meg is történt. Arról, hogy mi legyen a maradványokkal, még nincs döntés – mondta az InfoRádiónak a szóvivő. Ugyanakkor, mint mondta, hasonló esetekben előfordult már, hogy az állatok maradványai muzeális célokat szolgáltak, de erről még nem született döntés. Hanga Zoltán hozzátette, hogy ez még érzékeny téma, hiszen szombaton történt a tragédia, ami láthatóan az állatkert munkatársait is nagyon megviselte.

Az elefántok herpeszvírusos megbetegedése abban a korban, amelyben Asha is volt, a vadon élő és az állatkerti elefántoknál is jelenleg világszerte a legjellemzőbb halálok.
A vírus szinte minden állatban benne van, amikor pedig erőre kap, akkor egy nagyon intenzív, gyors folyamat indul el
– mondta Hanga Zoltán..

Hírdetés

Így volt ez Ashánál is, az öt és fél éves nősténynél csütörtökön mutatkoztak a betegség jelei. A budapesti állatkert szakemberei nemzetközi konzíliummal kiegészülve kezelték az elefántot, az infúziótól kezdve egészen a vérátömlesztésig – az apaállattól vettek vért – mindennel megpróbálkoztak. Az állatorvosok és az állatgondozók éjt nappallá téve küzdöttek Asha életéért, de szombaton, nem sokkal dél előtt a kór legyőzte az elefánt szervezetét.

Arra kérdésre, mi a biztosíték arra, hogy a vírus nem támadja meg az állatkert többi elefántját is, Hanga Zoltán elmondta, százszázalékos biztonság nincs.
Szoros megfigyelés alatt tartják az állatokat, a legifjabb példánynál, Arunnál pedig külön foglalkoznak azzal, hogy erősítsék a szervezet védekezőképességét.
A vadonban élő elefántoknál megfigyelték, hogy amikor a csorda egyik tagja elpusztul, a többi állat hosszabb időzik a tetemnél, mintha gyászolnának – mondta Hanga Zoltán.

A budapesti állatkert elefántjainál azt figyelték meg, hogy amikor Ashát elvitték, az anyaelefánt és a testvér az istállónak azon a területén tartózkodott, ahol a legtöbbet hallhatták a történtekből. A szóvivő úgy fogalmazott, hogy ha nem is láthatták, de sejthették, hogy mi történik, annál is inkább, mert az elefántok az ember számára már nem hallható hangokkal is tudnak kommunikálni egymással.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »