Megvan, mikortól lehet lakáscélra feltörni a nyugdíjpénztári megtakarítást

Megvan, mikortól lehet lakáscélra feltörni a nyugdíjpénztári megtakarítást

Adómentessé teszik ezt a lehetőséget, de még várni kell.

Kovács Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosa az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) éves Pénztárkonferenciáján hétfőn azt mondta, hogy „2025 január elsejétől,

egyszeri, egy évre szóló intézkedés keretében adómentesen feltörhetők lesznek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, ha valaki az összeget lakáscélra – vásárlásra, felújításra vagy hiteltörlesztésre fordítja”.

A hvg.hu tudósítása szerint az is kiderült, hogy az adómentességnek nem lesz felső kortlája. Az egyszeri intézkedés sikerét/kudarcát majd értékelik, a folytatásról azután döntenek.

Hírdetés

A szakember szerint – konzervatív becslés alapján – átlagosan 60 millió forintos lakásokkal és 15 százalék körüli önrésszel számolva ez az akció 30 ezer körüli lakástranzakciót jelent majd jövőre, míg tavaly az országban összesen 18 647 új lakás épült.

Kovács szerint a cél a megfelelő működés, nem a lehetetlen helyzetek teremtése: van részükről fogadókészség az ÖPOSZ egyes javaslataira, például a maximált tranzakciószám és kifizetési határidő megállapítása.

Az Economx szerint a kormány azt szeretné elérni, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokból 300 milliárd forint kerüljön át lakástranzakciókra. Ez az összeg igen jelentős, hiszen 2142 milliárd forint van most az önkéntes nyugdíjpénztári befektetésekben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »