Megváltozott a szubvenciók kifizetésének rendje

Megváltozott a szubvenciók kifizetésének rendje

Ukrajnában 2021-ben jelentősen megváltozott a lakástámogatások (szubvenciók) kiosztásának eljárása.

Ezenkívül az állami költségvetésből lassan kifogy az alacsony jövedelműek támogatására biztosított pénz.

A támogatások kifizetésének új szabályairól az RBC Ukraina hírportál számolt be.

Szigorították a szabályokat

Május 1-jétől a Miniszteri Kabinet új eljárást vezetett be a támogatások kiosztására. Az új szabályok értelmében a támogatások megvonásra kerülnek banki betétek, devizavásárlások és egyéb, 50 ezer hrivnyát meghaladó vásárlások esetén. A lakhatási támogatás azon személyek számára, akik 2021 májusában-szeptemberében kérvényezték azt, 2021 májusától kezdődően kerülnek kiosztásra. Ugyanakkor a támogatásokat csak készpénzben osztják ki.

Az új eljárásnak megfelelően a támogatások nem kerülnek kiosztásra, ha a lakás területe 130 négyzetméternél nagyobb. A magánház esetében ez 230 négyzetméter.

Ezenkívül a háztartások nem jogosultak támogatásra, ha egy családtag rendelkezik egy olyan járművel, amelynek gyártási évétől kevesebb, mint öt év telt el.

Hírdetés

A támogatások nem kerülnek kiosztásra, ha valaki a háztartásból 12 hónapon belül, mielőtt lakástámogatást igényel, több mint 50 ezer hrivnya összegű vásárlást végzett.

Továbbá, az állami támogatást nem ítélik oda, ha valaki a háztartásból tranzakciót hajtott végre készpénz és / vagy készpénzes deviza, valamint banki fémek vásárlására, amelyek összértéke meghaladja az 50 000 hrivnyát.

Ezenkívül a támogatások megvonásra kerülnek, ha 100 ezer hrivnya összegű letét van a bankban.

A támogatások automatikus kiosztása

A 2020/2021-es fűtési szezon végéig csaknem 3 millió háztartás kapott támogatást. A Miniszteri Kabinet úgy döntött, hogy automatikusan átcsoportosítja a támogatásokat a következő fűtési szezonra 2,5 millió háztartás számára. A többi 460 ezer háztartásnak deklarációt kell tenni. Július közepére a támogatásokat 2 millió háztartásnak osztották ki. Ebből automatikus módban 1,7 millió háztartás kapott.

Novemberig lesz elegendő pénz a támogatásokra a költségvetésben

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint az idei állami költségvetés 35,2 milliárd hrivnya összegű kiadást ír elő az ellátások és a lakástámogatások kifizetésére, amelyből augusztus 4-én 31,4 milliárd hrivnya, vagyis a 88,5%-a az éves tervről került kifizetésre.

A miniszter elmondta, hogy felmérik a támogatási források további szükségességét.

„Amint a parlament elkezdi a munkát, megfelelő döntés születik. Vannak bevételek ezekre a kiadásokra, ahogy már mondtam. De novemberig van elég meglévő forrás” – mondta a tárcavezető.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »