Megválasztották Olaf Scholzot Németország új kancellárjának

Megválasztották Olaf Scholzot Németország új kancellárjának

A német szövetségi parlament, a Bundestag szerdán délelőtt megválasztotta Olaf Scholzot Németország új kancellárjának. A 707 jelenlévő képviselőből 395 támogató szavazatot kapott. A megválasztásához minimum 369 képviselő támogatására volt szüksége a 736 tagú Bundestagban.

Nem támogatta Scholz kancellárrá választását 303 képviselő, hatan tartózkodtak, három szavazat pedig érvénytelen volt. A parlamenti többség hosszan tartó tapssal üdvözölte az új kancellárt.

Közvetlenül a megválasztása után adja át Franck-Walter Steinemeier államfő Scholznak a kinevezési dekrétumot. Ezt követően Scholz ünnepélyesen esköt tesz a Bundestag előtt, majd az államfő kinevezi az új kormány minisztereit.

Hírdetés

A német kormányalakítás az előzetesen jósolt patthelyzet és hónapokig tartó koalíciós tárgyalások helyett tíz héttel a választások után lezárult. Az új kormány első ülésére szerda este 18 órakor került sor.

A Budestag üléstermében Scholz megválasztásakor jelen volt Angela Merkel leköszönő kancellár is, akit a jelenlévők szintén nagy tapssal köszöntöttek.

Scholz a második világháború utáni Németország negyedik szocdem kancellárja Willy Brandt, Helmut Schmidt és Gerhard Schröder után.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »