Megújult Batsányi János kassai emléktáblája

Megújult Batsányi János kassai emléktáblája

Leleplezték Batsányi János költő felújított emléktábláját Kassán. A Fő utcán található, hatvan évvel ezelőtt állított emléktáblát Batsányi János születésének 260. évfordulója alkalmából újíttatta fel Magyarország kassai főkonzulátusa.

A táblaavatón Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere és Lengyel Miklós, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet.

Jaroslav Polaček úgy fogalmazott, egy emléktábla kiváló idegenvezető, amely betekintést nyújt a város történelmébe. Ez a konkrét tábla egy olyan költőnek, egy olyan személyiségnek állít emléket, aki több mint két évszázada tevékenykedett a városban.

„Változnak az emberek, a kapcsolatok, a korszakok. De a társadalom mindig hordoz magában rétegeket, amelyek minden időben segítenek megnevezni azokat a dolgokat, amelyekért megéri élni és harcolni. Költőnknek éles tolla volt, nem fegyverrel, hanem ésszel harcolt, amikor úgy érezte, rá kell mutatnia az igazságtalanságra” – mondta a főpolgármester.

Hangsúlyozta, Kassa egy többnemzetiségű város, egyúttal biztosított mindenkit, hogy a kassaiak soha nem feledkeznek meg azokról, akik a városért tettek. Végezetül Polaček köszönetet mondott Magyarország főkonzulátusának, hogy úgy döntöttek, felújítják és megszépítik a városhoz kötődő jeles személyiség emléktábláját.

Lengyel Miklós helyettes államtitkár hangsúlyozta, Magyarország kiemelten fontosnak tartja a külföldi magyar emlékhelyek megőrzését, 2017 óta külön kerettel támogatja a megmentésre szoruló magyar történelmi és kulturális emlékek megóvását, illetve újabb emlékhelyek kialakítását. A programnak köszönhetően már több mint száz műemléket újítottak fel, illetve adtak át szerte a világon. Ebből a keretből újulhatott most meg a magyar felvilágosodás kiemelkedő költőjének, Batsányi Jánosnak az emléktáblája is.

Hírdetés

Megragadva az alkalmat szeretnék köszönetet mondani Kassa városának, hogy partnerünk volt az emléktábla felújításában. A város híres személyiségei – legyenek akár magyarok vagy szlovákok – megérdemlik, hogy közösen őrizzük emléküket”

– mondta.

Lengyel Miklós felidézte, Batsányi János jelentős szerepet játszott Kassa kultúrtörténetében. A Kassai Magyar Társaság tagjaként részt vett az első magyar nyelvű irodalmi folyóirat, a Magyar Museum kiadásában. A francia forradalom eszméinek elkötelezett híve lett, az általa szerkesztett folyóiratban jelent meg A franciaországi változásokra című híres epigrammája is, amelynek záró sora – „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek” – szállóigévé vált. Nézetei miatt 1793-ban elbocsátották állásából. Kassáról való távozásával sajnos a Kassai Magyar Társaság és a Magyar Museum folyóirat is megszűnt.

„Alacsony származása ellenére Batsányi korának egyik legképzettebb és legműveltebb írója volt, aki irodalomszervezőként és nyelvújítóként is sokat tett a magyar nyelvért. Számára a hazaszeretet nem puszta szó volt, egy élet tettei igazolták elvei és hazája melletti elkötelezettségét” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Mint mondta, Batsányi szeretett hazájától elszakadva, száműzetésben töltötte utolsó éveit és halt meg Linzben. Ottani lakhelyét szintén egy 1963-ban, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából készült emléktábla díszíti, amely a most felújított kassai emléktáblához hasonlóan szintén Borsos Miklós híres magyar szobrászművész alkotása. A linzi táblán az áll, „A jelen lehet irigy és hálátlan, de a jövő igazságos lesz”.

„Ez a jövő mi vagyunk, akik most itt állunk a költő kassai emléktáblája előtt, és születésének 260. évfordulóján a költő és forradalmár emlékének adózunk, annak, »aki azért szenvedett, hogy felvirradjon az a kor, melyben a szabadságot már nem lehet többé bebörtönözni«” – mondta Lengyel Miklós.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »