Megújult a különleges berendezésű tiszagyendai katolikus templom

Megújult a különleges berendezésű tiszagyendai katolikus templom

A különleges, hazánkban valószínűleg egyedülálló, fából készült motívumokkal díszített belső térrel rendelkező tiszagyendai római katolikus templomot és a hozzá tartozó plébánia épületét Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg június 23-án, vasárnap.

A Hellebronth család támogatásával 1900-ban épült és Szent Mihály főangyal tiszteletére felszentelt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei templom – a magyar kormány által meghirdetett Magyar Templomfelújítási Programnak köszönhetően – új külső szigetelést és festést kapott.

A megújult templom megáldásakor bemutatott főpásztori szentmisén, június 23-án Ternyák Csaba érsek szentbeszédében kiemelte:

A templom belülről két fő részből áll, a szentélyből és a hajóból, mondhatnánk úgy is, hogy a bárkából.

Így tudjuk elűzni a félelmet, amely néha rátörhet az emberre – hangsúlyozta a főpásztor.

Őrizzük meg, vigyázzunk a hitünkre, hogy amikor nehézségekkel találkozunk, Jézusba tudjunk kapaszkodni és a segítségét kérni – buzdított szentbeszédében Ternyák Csaba. – Akiben van hit, abban nincsen félelem.

Ennek a mai napnak az a legkülönlegesebb üzenete, hogy

Valljuk meg a hitünket egymás előtt és mások előtt is – zárta szentbeszédét az egri érsek.

Hírdetés

A szentmisét követően a hívek, a papság vezetésével, átvonultak a templomkertben található plébánia épületéhez, ahol a főpásztori áldást követően szeretetvendégséggel zárult az ünneplés.

*

A Szent István Rádió kérdésére Kis Zoltán projektmenedzser elmondta, hogy a plébánia épületét a Magyar Falu Program keretében, több sikeres pályázatnak köszönhetően kívül és belül is felújították.

Első körben megújult az épület homlokzata; kicserélték a nyílászárókat; a tetőszerkezetre napelemeket helyeztek, amivel az energiaköltségeket csökkentették. Új beton, faltőjárda készült. A belső helyiségekben cserélték a padlózatot, burkolatot. A belső nyílászárókat és a falakat lefestették. Megújult a villanyvezeték-rendszer, az elektromos hálózat, és korszerűsítették a fűtési rendszert is.

A Magyar Falu Program második sikeres pályázatának köszönhetően közösségszervező foglalkoztatására és eszközbeszerzésre került sor. Egy éven keresztül az ünnepkörökhöz kötődő közösségi programok, sport- és tábori foglalkozások erősítették a közösség összetartozását, a hitéletet és a nemzeti identitást a településen. A pályázat másik részéből a mindennapi működéshez szükséges audiovizuális eszközöket és mindennapi használati tárgyakat vásároltak.

A Magyar Falu Programba benyújtott harmadik pályázatának köszönhetően a helyi katolikus temető infrastrukturális fejlesztése valósult meg.

Szöveg és fotó: Kónya Éva

Forrás: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »