Megtartják az Ezer Székely Leány Napját

Megtartják az Ezer Székely Leány Napját

A világjárvány következtében tavaly is csak korlátozott létszámban és kevesebb kulturális programmal volt lehetőség megrendezni az Ezer Székely Leány Napját a csíksomlyói hegynyeregben. A szombati eseményre a szervezők idén is visszafogottabb programmal készültek. Maroknyian. Egyelőre a tavalyihoz hasonló lebonyolítású találkozóra van kilátás.

András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes művészeti vezetője a Székelyhon érdeklődésére elmondta, ők az egyházi ünnephez méltó műsort készítettek elő, és semmiképp sem szerették volna megszakítani a találkozó hagyományát.

 

 Kevesebb résztvevővel, de megtartják az Ezer Székely Leány Napját

Hírdetés

Archív • Veres Nándor

Kisebb, a tavalyihoz hasonló lebonyolítású találkozót szerveztek, hiszen így nem kell majd több, előre beütemezett programot is lemondani. Sajnos még idén is figyelembe kellett vennünk az érvényben lévő járványügyi létszámkorlátozásokat. Ennek értelmében leginkább a népviselet és az imádság ünnepe lesz a szombati találkozó – jelentette ki.

Hozzátette, minden hagyományőrzőt szívesen látnak Csíksomlyón, de a táncokkal egybekötött színpadi eseményre nem valószínű, hogy sor fog kerülni. A szombati szentmise 11 órakor kezdődik a színpadon. Szem előtt tartottuk, hogy nagyobb tömeg ne alakuljon ki egy helyszínen, így 13 órakor a csobotfalvi templomkertben két-három tánccsoport fog fellépni – jelezte meg András Mihály.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a szentmise után a hegynyeregben fog rövid táncbemutatót tartani, de a hagyományossá vált közös fényképkészítés sem marad el. A főszervező hozzátette, hogy készen állnak kibővíteni a programokat, amennyiben engedélyt kapnak rá. „A hét második felében még változhatnak az érvényben levő korlátozások, így akár nagyobb ünnepségre is lehet kilátás” – tudatta az igazgató.

Korpos Attila


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »