Megszüntetik a felsőoktatást a több évszázada működő keszthelyi Georgikonban

Megszüntetik a felsőoktatást a több évszázada működő keszthelyi Georgikonban

Nemcsak a néhai Kertészeti Egyetem Budai Campusát, hanem a több évszázada működő Georgikon utódját is bezárja Keszthelyen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – számolt be a Magyar Narancs.

A lap információi szerint már csak néhány éve maradt hátra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe (MATE) olvasztott Georgikon Campusnak is, amely Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőfokú képzést nyújtó intézménye.

Az 1797-ben gróf Festetics György által alapított iskola utódjára ugyanúgy lakat kerülhet, ahogy a néhai Kertészeti Egyetem budapesti Villányi úti Campusára.

Értesüléseiket megerősítette a MATE Georgikon Campusának főigazgatója, aki elmondta, folyamatban van a campus átstrukturálása.

Hírdetés

Hosszabb távon az egyetem vezetése szaktanácsadási és kutatási szerepet szán a Georgikonnak

– fogalmazott Dublecz Károly, aki a Narancsnak arról is beszélt, hogy az egyetem „hosszabb távon tervezi megszüntetni Keszthelyen az agrárfelsőoktatást”, de reményei szerint ez nem fog sikerülni. Arra viszont most lát esélyt, hogy jövőre már nem engednek meghirdetni alapszakokat és mester szakokat Keszthelyen.

A lap úgy tudja, a Georgikon Campuson már megszüntették a tanszéki struktúrákat, egyes munkatársakat levélben értesítettek arról, hogy Kaposváron vagy Gödöllőn folytathatják majd munkájukat.

Az átstrukturálás része az intézesítési modell, amivel a MATE fokozatosan építi le egyetemi képzéseit.

Mint írják, jelenleg Keszthelyen az agrárképzés széles kínálatát nyújtja a hallgatóknak: alap és osztatlan képzésen állattenyésztő mérnök, kertészmérnök, mezőgazdasági mérnök, szőlész-borász mérnök, természetvédelmi mérnök, turizmus-vendéglátás, vidékfejlesztési agrármérnök, agrármérnök szakokon lehet tanulni. Mesterképzésen állattenyésztő mérnök, kertészmérnök, környezetgazdálkodási agrármérnök, mezőgazdasági biotechnológus, növényorvos, takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök, természetvédelmi mérnök és vidékfejlesztési agrármérnök szak érhető el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »