Megszavazta a parlament az oltottsággal járó előnyöket, mutatjuk, ősztől mi várható!

Megszavazta a parlament az oltottsággal járó előnyöket, mutatjuk, ősztől mi várható!

Tüntetésekkel, botrányokkal tarkított hétvégén van túl a parlament. A Sme rodina, ráérezve a közhangulatra, úgy tűnik sikeresen akadályozta meg, hogy a kormány, az előzetes koalíciós megállapodás értelmében, létrehozza annak törvényi kereteit, hogy csak védettségi igazolványokkal vagy negatív teszt birtokában lehessen üzletbe, moziba, színházba vagy étterembe menni, amennyiben ősszel nyakunkba szakadna a járvány újabb hulláma.

Nem lehet azt mondani, Szlovákia ne lenne demokrácia. Néhány száz tüntető utcára vonul, s a kormány rögtön megijed az állítólagos népharagtól. Alig néhány napja, hogy a határátkelőknél demonstráló, részben joggal dühös, felháborodott emberekből, részben pedig konteós járványtagadókból álló tömeg elérte, hogy módosítsák az egyébként tényleg elhamarkodott, az ingázókat nehéz helyzetbe hozó rendeletet. Látjuk, a messzi határátkelőktől Pozsonyig jutott az üzenet, így nincs abban semmi meglepő, hogy a hétvégén a parlament tövében kiabálókat is meghallották a honatyák. 

Az olcsó politikai gesztusokra nagy hajlandóságot mutató Kollár-párt értett is a szóból, a nemzet nemzőjének sikerült kiharcolnia, hogy a koalíció rúgja fel a korábbi, egyébként tényleg átgondolatlan megállapodást. 

A Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter által benyújtott törvénymódosításnak tulajdonképpen egy célja volt, létrehozni a törvényi kereteit annak, hogy ősszel, amennyiben visszatér a járvány, a közegészségügy kezében ott legyen a megfelelő jogi eszköz arra, hogy a védettségi igazolvánnyal vagy teszttel nem rendelkező állampolgárokat a többség érdekében kizárják bizonyos szolgáltatások igénybevételétől. Lengvarský javaslata lehetővé tette volna, hogy csak oltással, védettségi igazolvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehessen például moziba, üzletbe, kocsmába vagy sporteseményre menni. Fontos kiemelni, a törvénymódosítás semmi konkrét intézkedést nem tartalmazott, pusztán potenciális, jövőbeli rendeletek, korlátozások elfogadását tette volna lehetővé. 

Kollárék legfőbb baja az volt, hogy a módosítás az élet minden területére kihatott volna. Megteremtette volna például a jogi kereteit akár annak is, hogy élelmiszerüzletbe vagy gyógyszertárba is csak oltási igazolvány vagy negatív teszt birtokában lehessen menni. Ilyet a második hullám legsötétebb napjaiban sem vezettek be soha, így Kollárék tulajdonképpen egy nem létező mumus ellen harcoltak.

A küzdelem azonban remek alkalmat kínált arra, hogy begyűjtsenek néhány potyaszavazatot.

A másik három kormánypárt a könnyebb utat választotta, meghátrált a Sme rodina elől, ezzel tulajdonképpen magukra húzva annak vádját, hogy valójában korlátozni akarták a gyógyszertárak és élelmiszerboltok látogatását, miközben erről szó sem volt. Az igaz ugyanakkor, hogy a pongyolán megszövegezett módosító javaslat alapján minden üzlet és szolgáltatás annak hatálya alá eshetett volna. Lengvarský módosító javaslatában sajnos alig szerepelnek konkrétumok, Kollárék kritikája tehát ebből a szempontból jogos volt. 

Nincs meghatározva azon intézmények köre, amelyek elérését, látogatását szabályozhatják, csak annyit tudni, Kollárék ellenállása nyomán, mik azok, amelyeket biztosan nem érint majd egy esetleges őszi korlátozás. 

Az már biztos, hogy élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba, drogériába, optikába és egészségügyi segédeszközöt árusító boltokba oltás, védettségi igazolás és teszt nélkül ismehetünk majd.

Hírdetés

– a munkahelyeken és iskolákban kell ugyan teszt az oltással vagy védettségi igazolással nem rendelkezőknek, de az antigén-teszt árát az állam téríti majd. A 48 óráig érvényes, új típusú teszthez a törletet már nem az orrgaratból, hanem az orrüregből veszik majd, így az kevésbé lesz kellemetlen. Hogy az iskolás gyerekeket hány éves kortól köteleznék tesztelésre, szintén homályos. A kormány a hírek szerint öntesztelésben gondolkodik, de, hogy pontosan miként valósulna ez meg, nem tudni. Nem lehet elégszer kiemelni, előfordulhat, ezekre a módosításokra nem is lesz szükség. 

Furcsa, de egyelőre úgy tűnik, a negatív tesztről semmilyen hivatalos igazolást nem kapunk. Ennek fényében nem tudni, miként ellenőrzik majd azok érvényességét.

– az ingázókra is tesztelés vár. A kormány mobil tesztelőállomásokat alakít majd ki a határátkelőkön, de hogy hol és mennyit, azt nem tudni. Ha a járványhelyzet megköveteli, vélhetően kénytelenek lesznek a kisebb határátkelőket bezárni, ugyanis kétséges, hogy lesz elegendő szakszemélyzet és teszt ahhoz, hogy az összes határátkelőhöz MOM-bódét állítsanak. Az antigén-teszt itt is 48 óráig lesz érvényes.

– teszt kell majd az éttermek, edzőtermek, színházak és mozik látogatásához is. Szintén 48 órás, szintén antigén. Elvileg a kórházakban továbbra is lehet majd teszteltetni, és ősszel visszatérhetnek a MOM-bódék is.

Ez a teszt viszont már nem lesz ingyenes, a tervek szerint öt euróba kerül majd, viszont járhat hozzá hivatalos igazolás.

Ahogy láttuk, nem kell különösebb szellemi megerőltetés ahhoz, hogy fogást találjunk a fenti tervezeten, az ellenzéknek is hamar sikerült. Robert Fico és a Smer-SD már tegnap délután közölte, alkotmánybíróság elé viszik az ügyet. Fico biztos abban, hogy az alkotmánybíróság előtt nem áll meg a módosítás, ugyanakkor nem árt tudni, ha Čaputová elnök asszony a jövő héten aláírja, a módosítás azonnal életbe is lép. Innentől kezdve pedig a járványügyi mutatókon és a közegészségügyi hivatalon múlik a fent felsorolt rendelkezéseket mikor vezetik be.

A parlament vasárnap délelőtt meg is szavazta a törvénymódosítást. A jelenlévő 133 képviselőből 77-en voksoltak mellette.

A probléma azonban nem oldódott meg. Továbbra sincs egyértelmű terv arra, a kormány miként kívánja motiválni a lakosságot az oltakozásra, Lengvarský miniszter átfogó kampányt ígért ugyan, de ennek nyomát sem látni. Az elmúlt napok csatározásai csak tovább rontanak a helyzeten, bizonytalanságot, indulatot szülnek, holott nem lehet eléggé hangsúlyozni, a jelenlegi átoltottság mellett, ha ősszel valóban visszatér a vírus, nincs esély arra,

hogy komolyabb korlátozások nélkül megússzuk az előttünk álló hónapokat.

Ez sem az oltottaknak, sem az oltatlanoknak nem hiányzik. Jó lenne végre, ha ezt mindenki belátná!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »