Megmenekülhet az enyészettől Esterházy Péter egykori otthona

Megmenekülhet az enyészettől Esterházy Péter egykori otthona

A III. kerületi önkormányzat tulajdonába kerül és alkotóház lesz Esterházy Péter római fürdői családi házából – tájékoztatta az InfoRádiót a Kossuth- és József Attila-díjas író idősebbik fia.

Esterházy Marcell képzőművész elmondta, hogy a III. kerületi önkormányzat azt az irodalmi akadémiát fogja itt működtetni, amelyet Dragomán György, Vámos Miklós és Daniel Kehlmann alapított. Az idősebbik Esterházy-fiú szerint ez biztosíték arra, hogy hosszú távú szakmai munka kezdődik, és idővel az épület majd alkotóházzá alakulhat.

Mint mondta, számos ilyen alkotóház létezik Európa-szerte. Magyarországon is van már ilyen: a Lipták-villa Balatonfüreden, amely fordítóházként működik. Rövidebb-hosszabb időre írók, költők, fordítók, kutatók, irodalmárok érkeznek vidékről, külföldről, és alkotással töltik az idejüket.

Mindig szívesen elmondom, hogy az írás küzdelmes alkotói folyamat, mert sokszor elakad benne az ember. Ezeken a holtpontokon könnyebb átlendülni, ha tudjuk, hogy olyan közegben dolgozunk, ahol valaki negyven évig ugyanígy küzdött a mondatok fölött.”

Hírdetés

Esterházy Péter fia arról is beszélt, hogy bár ő képzőművész, de alkotó emberként ugyanúgy megtapasztalja időről időre az ilyen megakadásokat. Szerinte a művészeknek ezért is van annyi hasonló programjuk szerte a világban: elmehetnek rövidebb-hosszabb időre egy kellően inspiráló helyre, és ott célirányosan az alkotással foglalkoznak. Ez egy nagyon fontos része az alkotói folyamatnak – hangsúlyozta Esterházy Marcell.

A teljes cikk és hangzó anyag IDE klikkelve érhető el.

Forrás: InfoRádió

Fotó: Esterházy Marcell közösségi oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »