Meglepő fordulat a benzinkutakon: enyhén csökkent a gázolaj ára

Megmozdultak a benzinárak az egyhónapos árbefagyasztás után, ám nem az elvárásoknak megfelelően: a benzin ára ugyanis drágább lett, a gázolajé meg valamivel olcsóbb. Persze, messzemenő következtetéseket nem lehet ebből levonni, a szakemberek szerint ugyanis csak enyhe ingadozásokról van szó.

Amikor október és november fordulóján az üzemanyagárak a nyár elejétől történelmi csúcsokat értek el, fennállt annak a veszélye, hogy a benzinkutakon ismét megdől a kéteurós határ. Az árak azonban lefelé mozdultak el, és egészen december közepéig estek, majd egy időre befagytak.

Két hónap után drágult a benzin

Az 1 euró 50 centes benzin, ami az elmúlt év legolcsóbb benzinárát jelentette, a hétvégéig tartotta magát. Jelenleg három centtel drágább. Az elemzők is ezt a forgatókönyvet jósolták, írja a tvnoviny.sk portál.

A következő két hétben ugyan 3-4 centtel drágul az üzemanyag literje, de jelentős drágulástól nem kell tartaniuk a gépjárművezetőknek”

– jósolta az év elején Boris Tomčiak elemző. Hozzátette ugyanakkor, hogy az üzemanyagok ára ezek körül az értékek körül mozog majd január második felében és februárban is.

„Februárban jöhet még egy rövid távú áremelési nyomás, mivel megszűnik az üzemanyagimport Oroszországból az EU-ba. A kínálat csökkenése az európai piacon főként a gázolaj esetében jelentkezik majd” – tette hozzá Tomčiak.

A gázolaj váratlanul olcsóbb lett

Érdekes azonban a gázolaj árának elmozdulása. A feltételezések szerint emelkednie kellett volna, ám ugyan nem jelentősen, csak egy centtel, de egyelőre olcsóbb lett.

A baljós forgatókönyvek, amelyek a kéteurós határ megdöntéséről beszéltek, egyelőre tehát nem teljesültek.

„Az enyhe áremelés, literenként 1,7 euróra elképzelhető. A 2 eurós határ átlépése azonban nem valószínű, mivel az egész európai piac képes volt viszonylag jól felkészülni az oroszországi olaj- és termékszállítások teljes megszakítására” – zárta Tomčiak.

​Drága volt az üzemanyag, mégis többet tankoltunk tavaly

Hírdetés

A tavalyi évben a magas üzemanyagárak ellenére többet tankoltak a gépjárművezetők, mint egy évvel azelőtt. Ezt mutatják a tavalyi év első tíz hónapjának adatai. Az ártörténeti rekordok idején azonban jelentősen csökkent a benzin- és a gázolajfogyasztás.

Az üzemanyagárak az elmúlt két évben jelentősen megugrottak. Míg a járvány idején lényegesen olcsóbban tankolhattak a gépjárművezetők, az ukrajnai háború kitörése után történelmi rekordokat döntöttek a benzinkutakon az árak.

Ez a gyakorlatban annyit jelentett, hogy míg 2020 tavaszán körülbelül egy euróba került egy liter benzin és gázolaj, addig tavaly nyár elején már majdnem kettőbe.

És ez az autósok viselkedésén is megmutatkozott.

A nyár folyamán csökkent a tankolás

Tavaly januártól márciusig éves összevetésben extrém növekedést regisztráltak a benzinkutak. Ez olyan időszak volt ugyanis, amikor egy évvel korábban még szigorú járványellenes intézkedések voltak érvényben, minek következtében jelentősen csökkent a mobilitás.

Az üzemanyagfogyasztás áprilisban és májusban, amikor az üzemanyagárak jelentősen emelkedni kezdtek, nagymértékben csökkent.

Éves összevetésben a csökkenés júliusban volt a legjelentősebb.

Paradox módon a nyári üdülések időszakáról van szó, amikor normál körülmények között az átlagosnál lényegesen nagyobb a mobilitás, ami egyben az üzemanyagok iránti fokozott érdeklődést is jelenti. Az évközi csökkenési trend végül csak októberben állt meg.

A teljes éves összehasonlítást tekintve azonban az év túlnyomó részében tapasztalt magas üzemanyagárak ellenére a gépjárművezetők többet tankoltak a benzinkutakon, mint egy évvel korábban.

Ha a 2022-es év első 10 hónapjának összesített adatait összehasonlítjuk a 2021-es év ugyanezen időszakának adataival a benzin és a gázolaj esetében együttesen 7,10%-os növekedést könyvelhetünk el a 2021-es évhez képest

a mi statisztikáink szerint, illetve 4,54%-ot a Pénzügyi Igazgatóság statisztikája alapján” – fűzte hozzá Barbora Blažeková a Szlovák Kőolajipari és Kereskedelmi Szövetség (SAPPO) munkatársa.

Érdekes módon Szlovákiában sokkal több gázolajat fogyasztanak, mint benzint, akár három és félszer is többet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »