Megkezdték Akas Basír boldoggáavatási eljárása egyházmegyei anyagainak vizsgálatát

Megkezdték Akas Basír boldoggáavatási eljárása egyházmegyei anyagainak vizsgálatát

A Szenttéavatási Ügyek Dikasztériuma július 29-én megkezdte egy volt szalézi növendék, Isten szolgája Akas Basír (Akash Bashir; 1994. június 22. – 2015. március 15.) boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakaszában összegyűjtött anyagok vizsgálatát.

A kanonizációs eljárás ezen új szakaszának megnyitásán jelen volt Federico Favero, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának munkatársa; Pierluigi Cameroni, a szalézi rend általános posztulátora és Gabriel Cruz, az ügy helyettes posztulátora. Bemutatták a négy átiratot és a nyilvános másolatot – kettő urdu és kettő angol nyelven íródott –, majd a pecséteket feltörték, átnézték a tartalomjegyzéket, hogy ellenőrizzék a vizsgálat szerkezeti részeinek tagolását, kiemelten a Történelmi Bizottság munkájára vonatkozóan. 

A kinyitással az eljárás felosztható és rendszerezhető. Ezek a továbbiakban átmenetileg a tipográfiához kerülnek, amely a dikasztérium gyakorlatának megfelelően összeállítja és előkészíti őket; a köteteket címekkel és számozással látja el. 

Ezt követően az illetékes hivatal számára teszik hozzáférhetővé, hogy megvizsgálja azok jogi érvényességét – vagyis a dikasztérium ellenőrzi, hogy a törvényben előírt követelmények teljesítése helyesen és maradéktalanul megtörtént-e az egyházmegyei szakaszban.

Hírdetés

Akas Basír (1994–2015) volt szalézi diák a pakisztáni egyház történetében az első Isten szolgája. 2015. március 15-én Juhanabadban, Lahor külvárosában a keresztény közösségek ellen irányuló támadások miatt önkéntesek felügyelték a Szent János-templom híveinek biztonságát. Akas, életét feláldozva, megállított egy öngyilkos merénylőt, megmentve több száz ember életét. A húszéves fiatalember a merénylővel együtt halt meg.

Pierluigi Cameroni szerint Akas Basír élete példa Lahor, egész Pakisztán és a szalézi világ fiatal keresztényei számára, és áldás a vallási kisebbségeknek. Boldoggáavatási ügye a remény jele – a vértanúságot is vállaló fiatalkori szentség példája.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »