Kegyeleti megemlékezés és rangos díjak átadása Inámban

Kegyeleti megemlékezés és rangos díjak átadása Inámban

Szeptember 8-án kilencedik alkalommal szervezték meg a kegyeleti megemlékezést a felvidéki meghurcolt katolikus papok, hívek és mons. Lénár Károly pápai káplán emlékének tiszteletére. Az inámi templomban tartott ünnepi alkalom részeként adták át a Hit Pajzsa díjat, valamint a Szent Korona Emlékérmet.

A szentmisét György Ferenc ipolybalogi és Dobos Péter lukanényei aranymisés lelkiatyák celebrálták. Mint a prédikációban elhangzott, szeptember 8-án a katolikus egyház Kisboldogasszony ünnepén tartja. Szűz Mária napjainkban is mindannyiunk számára példakép lelki tisztaság tekintetében. Az ünnepi szentmisén az ipolybalogi Szent Korona Kórus tartott zenei szolgálatot.

Dobos Péter és György Ferenc aranymisés lelki vezetők (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az ünnepi szentmise után került sor a Hit Pajzsa díj átadására. Dr. Horváth Béla, a Hit Pajzsa  díj alapítója a díj ünnepélyes átadása előtt röviden ismertette annak történetét. Mint elhangzott, a magyar Országgyűlés tagjaként még 2000-ben kezdeményezte, hogy legyen a kommunizmus áldozatainak emléknapja. A kezdeményezését elfogadták, így Magyarországon az emléknapot minden év február 25-én tartják meg. 2002-ben alapította meg a Hit Pajzsa díjat. „A kuratórium azoknak az egyházi személyeknek ítéli oda a díjat, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak a hitükhöz, a magyarságukhoz” – húzta alá dr. Horváth Béla.

Évente egy személyt tüntetnek ki a díjjal. Pár évvel ezelőtt kiterjesztették a díjat a Kárpát-medencében ténykedő lelki vezetőkre, így erősítve az összetartozást.

„A díj Lénár Károly atya emlékéhez és rajta keresztül a felvidéki magyar atyák, szerzetesek és szerzetes nővérek kommunizmus időszaka alatt elszenvedett üldözéséhez kapcsolódik” – fogalmazta meg a díjalapító.

Lénár Károly eszmei örökségének ápolásáért az idei évben Parák József püspöki helynök és Régi Zsolt, Inám polgármestere vette át.

Megtelt az inámi Szent György-templom (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Balogh Zoltán professzor foglalta össze Lénár Károly pápai káplán életét. „Lénár Károly teljes élete kapcsolódik a Hit Pajzsa díj szellemiségéhez, mindvégig rendíthetetlen hittel és bátorsággal védelmezte a kereszténység értékeit még az embertelen kommunizmus időszakában is” – hangzott el az inámi templomban. Hozzátette: életével, elkötelezett hitéve mély nyomot hagyott mindannyiunk szívében.

Életútját a kereszténység és a magyarság hűséges szolgálata jellemezte – szögezte le. Szorgalma, igazságossága és szeretetteljes lelkülete példaértékű volt mindazon közösségekben, ahol szolgált

– jegyezte meg a laudációban.

Parák József, Horváth Béla, Régi Zsolt (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Hírdetés

Mint elhangzott, 12 évig tartó bebörtönzése alatt rabként végezte a lelki szolgálatot. A csehországi mirovi fegyház udvarán az atyának gyónt meg utoljára gróf Esterházy János. Az ő nevéhez főződik a Jópásztor Alapítvány megalapítása, valamint a Komáromi Imanapok megszervezése. A kereszténység és a magyarság hűséges őreként élt. Hatása messze túlnőtt saját községén – mondta végezetül Balogh Zoltán.

Mons. Lénár Károly életéről ITT és ITT olvashatnak részletesebben.

A Szent Korona Emlékérem átadása, laudál Czibulya Márk (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A Hit Pajzsa díjat, Miletics Katalin Janka éremművész munkáját Parák József és Régi Zsolt vette át a díjalapítótól. Parák József püspöki helynök a díjátadás után elmondta:

„Ez a díj valóban méltó emléke Lénár Károlynak,akik töretlen hitében a kommunista hatalom elleni hősies kiállásával sokak példaképe lehet.”

A kegyeleti megemlékezés részeként került átadásra a Szent Korona Emlékérem. Mint beszámoltunk róla, idén augusztus első hétvégéjén huszadik alkalommal rendezték meg a Szent Korona Ünnepet Ipolybalogon. Mára már hagyomány, hogy az ünnepségen adják át a Szent Korona Emlékérmet olyan személyek, szervezet számára, akik Ipolybalogot és a magyar közösséget szolgálják, a nemzet megmaradásáért tevékenykednek. Az idei kitüntetett, Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Inámban vette át a díjat.

Bálint Péter, György Ferenc és Soltész Miklós díjazott (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Mint Czibulya Márk, Ipolybalog alpolgármestere a laudációban kifejtette: „Soltész Miklósnak fáradhatatlan szorgalommal magyar nemzetünket szerető szívével és minden alkalommal megvallott istenhitével számtalan óvoda, iskola, templom, egyházi és nemzeti közösség hálával áldja a nevét. Tevékenységének célja a keresztény magyar nép fennmaradása.”

A Szent Korona Emlékérmet Bálint Péter, Ipolybalog polgármestere és György Ferenc ipolybalogi plébános adta át az államtitkárnak. Soltész Miklós köszöntőjében elmondta,

egyre fontosabb a hitünk megtartása, napjainkban mi vagyunk a hit pajzsa Európában.

Soltész Miklós gondolatait hamarosan bővebb terjedelemben olvashatják portálunkon.

Koszorúzók a sírhelynél (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

A kegyeleti megemlékezés a község temetőjében nyugvó mons. Lénár Károly pápai káplán sírhelyének megkoszorúzásával ért végett. A szakrális esemény kísérőrendezvényeként kora délután Tolcsvay László-Müller Péter-Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperája csendült fel az inámi templomban.

A rendezvényről hamarosan képriporttal jelentkezünk.

A tisztelet koszorúi mons. Lénár Károly nyughelyén a falu temetőjében (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »