Megkezdődött az elnökválasztás Oroszországban

Megkezdődött az elnökválasztás Oroszországban

Oroszországban pénteken megkezdődött a elnökválasztás, amelyen hat évre választják meg az ország legfontosabb közjogi méltóságát.

A szavazólapon négy név szerepel. Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) felmérése szerint a választás egyértelmű esélyese Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök, aki számára a 2020-ban végrehajtott alkotmányreform lehetővé tette, hogy az eddigi négy elnöki ciklusa után akár még kétszer jelöltesse magát a tisztségre.

Szluckij és Davankov számára ez az első elnökválasztás politikai pályafutásuk során, Haritonov számára a második, Putyin számára pedig az ötödik.

Ez az első – háromnapos – elnökválasztás Oroszországban, amelyen lehetővé tették az online szavazást, és amelyen részt vesznek az Ukrajnától a tavaly megrendezett referendum nyomán elcsatolt négy régió lakói. Az országban több mint 94 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg, ahol helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig lehet szavazni. A külföldi helyszíneket nem számítva a választások Oroszországban vasárnap este, moszkvai idő szerint 21 órakor érnek véget, a kalinyingrádi régióban lévő szavazóhelyiségek bezárásával.

Hírdetés

Az első eredmények közzétételét az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) ekkorra ígéri, az előzetes eredményeket pedig hétfő délelőttre. Ella Pamfilova, a testület elnökének közlése szerint eddigre a voksok több mint 90 százalékát összesítik majd.

Pénteken reggel, amikor már több mint félmillióan leadták elektronikusan a voksukat, a CIK közölte, hogy a rendszer túlterhelt. Az orosz hatóságok bejelentették: számítanak rá, hogy a választásokat a Kreml irányvonalát ellenző erők hekkertámadásokkal és politikai provokációkkal próbálják megzavarni. Ellenzéki kiadványokban megjelent felhívások vasárnap délre tiltakozó megmozdulásokat hirdettek meg a választási helyiségek elé.

Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök az orosz déli katonai körzet egy meg nem nevezett szavazóhelyiségében adta le a voksát. A közvélemény-kutatások magas, 70 százalék feletti részvételt jeleztek előre.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »