Megkezdődött a Komáromi Pedagógiai Napok rendezvénysorozata

Megkezdődött a Komáromi Pedagógiai Napok rendezvénysorozata

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) Komáromi Területi Választmánya 2024. február 26. és 2024. március 1. között rendezi meg a XXVIII. Komáromi Pedagógiai Napok szakmai rendezvénysorozatát „Élni a lehetőségekkel! – Sokszínű pedagógia a mindennapokban” címmel, melynek ünnepi megnyitójára február 26-án került sor a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola dísztermében. 

A rendezvény első perceiben egyperces néma csenddel búcsúztak a nemrégiben, súlyos betegségben elhunyt Papp Aranka – korábbi nevén Lacza Aranka – pedagógustól, aki 2014 és 2018 között a Komáromi TV alelnökeként az Országos Választmánynak is tagja volt. Mint elhangzott, személyében nagy tudású, hivatását végtelenül szerető, segítőkész, mértéktartó kollégát veszítettek el, aki még szakmai sikereit is szerényen, visszafogottan fogadta, mindig a tanítványait helyezve előtérbe.

Majd a területi választmány elnöke, Czibor Angelika köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük Balatoni Katalin köznevelésért felelős helyettes államtitkárt, Agócs Ildikót, a szlovák oktatásügyi minisztérium nemzetiségi oktatási fejlesztésért felelős főosztályvezetőjét, Kiss Dávidot, az Oktatásügyi Hivatal elnöki kabinetének főosztályvezetőjét és Keszegh Bélát, Komárom polgármesterét.

Fekete Irén, az SZMPSZ országos elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, észre kell venni az állandóan változó világ kihívásait és fel kell készíteni rájuk a jövő nemzedékét. Ehhez nyújt segítséget az SZMPSZ által szervezett Pedagógiai Napok rendezvénysorozat, mely ezen a héten színes, gazdag, inspiráló programokat kínál a részt vevő pedagógusoknak. „Helyet kapott benne a szövegértés fejlesztése, a zene, a néphagyományok, a környezetvédelem, az iskolai könyvtár, a gyógypedagógia és a drámapedagógia, az óvodások mozgásfejlesztése, a szlovák nyelv és irodalom oktatásának lehetőségei és számos egyéb téma” – fogalmazott. Rámutatott: atomizált társadalmunk egyetlen reménye közösségünk megerősítése.

Balatoni Katalin helyettes államtitkár ünnepi beszédében dicsérve az SZMPSZ-t, kiemelte, olyan szakmai és emberi közösség működik a Felvidéken, amely egyedülálló és példaértékű szerte a Kárpát-medencében – vélekedett. „Jó felvidéki magyar pedagógusnak lenni” – szögezte le, hiszen aki akar, az mindenféle tudáshoz hozzáférhet, hogy a jelen és a jövő generációinak a fejlődését széles körben biztosítani tudja. Ehhez nyújt szakmai támogatást a szövetség által a következő napokban szervezett szakmai műhelymunka. Balatoni Katalin szerint azonban egy sikeres iskola, egy sikeres iskolai vezetés mögött egy egységes közösség áll. Háláját fejezte ki a magyar kormány 2010 óta elkötelezett határon túli támogatásaiért, nemzetpolitikai célkitűzéseiért, melyekkel szakmai szinten is erősíteni tudja a külhoni pedagógusok szakmai fejlődését. „Nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy minden pedagógus birtokol egy olyan sajátos feladatot, amely édes teher, de nehéz, fájdalmakkal teli kihívás. De mi itt vagyunk egymásnak. Egymást erősítve összekapaszkodunk, a víz fölött maradunk, a világnak értéket adunk és irányt mutatunk” – fogalmazott.

Hírdetés

Keszegh Béla, Komárom polgármestere tanári végzettsége révén kollégaként köszöntötte a rendezvény résztvevőit, majd beszédében hangsúlyozta a jó tanárok ismérvét: az a jó pedagógus, aki a diákokat megtanítja rácsodálkozni a világra, megtanítja kérdezni és gondolkodni.

Ezt követően a Komáromi Pedagógiai Napok első előadását Setényi János oktatáskutató tartotta Tudni tanulni címmel. A Mathias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének igazgatója a 21. század oktatási, ismeretszerzési kihívásairól beszélt előadásában.

A rendezvény ünnepi megnyitójának programját a Komáromi Kobakok, a Jókai Mór Alapiskola diákjai, a perbetei Napraforgó Néptánccsoport és az Ógyallai Művészeti Alapiskola FMDC tánccsoportja színesítette. Kísérőprogramként az Iskolakertekért Alapítvány és a Nemzeti Művelődési Intézet vándorkiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Az ötnapos eseménysorozat részletes programját az érdeklődők itt találják.

(Szalai Erika)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »