Megjelent az Új Ember 2022. május 8-i száma

Megjelent az Új Ember 2022. május 8-i száma

Az Új Ember idei tizenkilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A címoldalról indul összefoglalónk a Böjte Csaba OFM lelkivezetésével, a Misszió Tours szervezésében május elsején hagyományteremtő szándékkal megtartott Munkás Szent Józsefről elvezett vonatos zarándoklatról. A hívők a különvonatról Bátonyterenyén szálltak le, s onnan tovább haladtak gyalogosan a 7 kilométerre lévő Mátraverebély-Szentkútra.

Nincs vége a Gutenberg-galaxisnak címmel beszélgetést olvashatnak a Pro Cultura Christiana díjas Sarbak Gáborral. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) idén adományozta a kitüntetést az irodalom- és középkortörténésznek, a Szent István Társulat elnökének.

Szerveződik a KATTÁRS. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága és a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási és pasztorális helynöksége november óta dolgozik a szeptember 22. és 25. között sorra kerülő Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) előkészítésén. Kialakult a koncepció, a programterv, megvan a mottó is. Serfőző Levente oktatási helynök és Bánlaki Zsanett, a bizottság irodavezetője számolt be lapunknak arról, hol tart a szervezés.

A háborús helyzetben a Nyíregyházi Egyházmegye kárpátaljai születésű püspöke rendszeresen látogatja szülőföldjét. Közelről látja, hogy mi a keresztények feladata, és milyen kilátások nyílnak ebben az óriási bizonytalanságban. „Mi Magyarországon a béke pártján állunk. Valóban tömérdek indulat szabadult fel az Ukrajnában élő emberekben, és a valódi megbékéléshez hosszú idő kell. Félek, hogy hosszú távon ezek az indulatok fogják meghatározni az Ukrajnában élők egymáshoz való viszonyát” – fejezte ki aggodalmát interjúnkban a Nyíregyházi Egyházmegye főpásztora, Szocska A. Ábel.

Hírdetés

* * *

A Mértékadó kulturális mellékletben Kuzmányi István a Magyar Kurír és az Új Ember igazgató-főszerkesztője írt jegyzetet a Madách Színházban április 22-én bemutatott, Meskó Zsolt által írt, A tizenötödik című műről. A darab az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc korát idézi meg. A mű a színház által tavaly harmadik alkalommal meghirdetett musicalpályázaton első díjat nyert, a szakmai zsűri ötvenkét pályamű közül választotta ki. A darabból megismerhetjük Kazinczy Lajost, aki a híres apa súlyos örökségének terhe alatt szegény és céltalan, bohém ifjúból idővel a szabadságharc hőse lesz.

Halmai Tamás Michael Marsch OP Az irgalmasság jelzőtüze. Gyógyulás Lisieux-i Szent Teréz által című könyvet ajánlja, amely az Új Ember kiadványok sorozatban jelent meg. Lisieux-i Szent Teréz (Marie-Françoise-Thérèse Martin, 1873–1897) Magyarországon is egyike a legnépszerűbb szenteknek – és szerzőknek. Több mindent olvashattunk már tőle is, róla is. A kármelita rend és a lelkiségi irodalom e különleges alakját most egy német domonkos rendi szerzetes idézi elénk.

Baranyai Béla ezúttal Kenneth Branagh színész-rendező Belfast című alkotásáról értekezik. A rendezőt Shakespeare-adaptációi tették világhírűvé, manapság Agatha Christie klasszikus krimijeit viszi filmvászonra. A Belfast arról az időszakról szól, amikor a független Írország létrejöttével a britek kezén maradt Észak-Írországban időről időre összecsapott egymással a protestáns és a katolikus lakosság. A hatvanas évek második felében nőtt a feszültség, mely 1969 augusztusában nyílt erőszakba torkollott. A zavargás egészen 1998-ig tartott, megkeserítve az ott lakók életét.

Schmidt Egon a Természetrajz rovatban ezúttal a fekete rigó városiasodásáról ír.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »