Megjelent a kormányrendelet a hétfőtől érvényes szigorításokról – a nap hírei

Megjelent a kormányrendelet a hétfőtől érvényes szigorításokról – a nap hírei

Elmarad a hétvégi oltási kampány azoknak, akik SMS-t kaptak. Az ellenzék szerint összeomlott a koronavírus elleni védőoltási rendszer.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet a védelmi intézkedések hétfőtől érvényes ideiglenes szigorításáról. Nyitva maradhatnak a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, drogériák, papírboltok. Nem kell bezárniuk a mezőgazdasági üzleteknek, a kertészeteknek, a benzinkutaknak, dohányboltoknak. A vendéglátóhelyeken az elviteles ételek kiadásáig megengedett a tartózkodás. A szolgáltatók közül nem kell bezárniuk mások mellett a bankoknak, a postáknak, a magánegészségügyi szolgáltatóknak, a jármű- és egyéb szervizeknek, az ügyvédeknek, közjegyzőknek. A települések utcán és a közterületen kötelező maszkot viselni.

Nem volt más választás, mint a szigorítás – mondta a hétfőtől érvényes intézkedésről a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban kiemelte: a járványügyi szakemberek azzal érveltek, hogy tragédia lesz, ha most nem lép az ország. Megismételte, hogy húsvétra 2,4 millió embert tudnak beoltani, június elejére pedig minden regisztráltat.

Az elmúlt 24 órában 6.369 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, 143-an meghaltak. 6.867 ember van kórházban, közülük 677-en lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 105.371-re emelkedett.

Van már olyan koronavírus variáns, amely ellenáll a most használatban lévő oltásoknak – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján bejelentette: a járóbeteg-szakellátásban is alkalmazható lesz a favipiravir nevű gyógyszer a koronavírusos betegek kezelésében.

Egy későbbi időpontban kapják meg az oltást azok, akiket korábban sms-ben értesítettek. A 74 ezer adag AstraZeneca vakcina beadása szinkronizációs probléma miatt tolódik – közölte az oltási munkacsoport vezetője. György István államtitkár elmondta: eddig 1 millió 142 ezer adag oltást adtak be Magyarországon, ez a jogosultak 10,9 százaléka.

Hírdetés

A kormány járványkezelésének összeomlásáról beszéltek az ellenzéki politikusok a Covid 2021 vizsgálóbizottság ülése után. Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője a hétvégére tervezett oltási kampány elhalasztásáról az InfoRádióban azt mondta: a kabinet becsapta az embereket. A Jobbik szerint nagyban hozzájárul a védekezés kudarcaihoz, hogy 2015-ben az egészségügy államigazgatási rendszerét szétzilálták. Az MSZP arra hívta fel a figyelmet, hogy egy éve lett volna a kormánynak a megfelelő oltási terv elkészítésére. Az LMP alkalmatlannak és felkészületlennek minősítette a kormányt. A Momentum késeinek és kevésnek tartja a válságkezelést.

Elrendelte az egynapos sebészeti ellátások azonnali felfüggesztését az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós azzal indokolta az intézkedést, hogy biztosítani kell a növekvő számú koronavírus-fertőzött folyamatos ellátását, valamint tehermentesíteni kell a kórházakat.

Nem lesz gyermekfelügyelet az óvodákban és az iskolákban sem a hétfőtől érvényes zárás idején, de az étkeztetést biztosítani kell. A köznevelési államtitkár elmondta: a középiskolákban az érettségizők egyéni és kiscsoportos felkészítése és a középiskolai felvételik is folyatódhatnak.

Külföldi segítséget kért a koronavírusos betegek elhelyezésére Csehország, mert a gyorsuló járvány miatt túlterhelt kórházak már képtelenek biztosítani a megszokott színvonalú ellátást. A kórházak intenzív osztályain már csak az ágyak 14 százaléka szabad. A prágai kérésre a német külügyminiszter felajánlotta, hogy országa kórházai készek átvenni cseh pácienseket.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a kormány és a nemzeti bank jól kezelte a válságot, így a vártnál kisebb lett a gazdasági visszaesés az országban. Csányi Sándor pénzintézet tavalyi eredményeit értékelve kiemelte: az OTP rosszabb évet zárt, de a várakozásoknál lényegesen jobb lett a 2020-as teljesítmény. Az OTP Bankcsoport éves adózott eredménye 26 százalékos csökkenéssel 310 milliárd forint lett.

Mindkét magyar versenyfilm bekerült a díjazottak közé a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért. Kizlinger Lilla a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »