Meghalt a lengyel katona, akit migránsok döftek le a fehérorosz határon

Meghalt a lengyel katona, akit migránsok döftek le a fehérorosz határon

Elhunyt az a lengyel katona, akit a fehérorosz határon sebesítettek migránsok – közölte csütörtökön a fegyveres erők főparancsnoksága. Az incidens még május 28-án kora reggel történt a lengyelországi Podlaskie régióban fekvő Dubicze Cerkiewne falu közelében.

Lándzsával szúrtak meg migránsok egy lengyel katonát a lengyel-fehérorosz határon

A katonát, aki a 18. gépesített hadosztályhoz tartozó 1. varsói páncélos dandár közlegénye volt, a mellkasa tájékán szúrta meg egy migráns egy botra erősített késsel. Az azonnali helyszíni orvosi segítség és az orvosok későbbi erőfeszítései ellenére a katona csütörtökön a varsói Katonai Orvosi Intézetben, családja és katonatársai körében belehalt sérüléseibe – közölte a hadsereg.

Donald Tusk miniszterelnök részvétét fejezte ki, hangsúlyozva, hogy a csak Mateuszként azonosított fiatal katona „életét adta a köztársaság határainak védelmében”. A közösségi médiában Tusk azt írta:

Hírdetés

„A haza és polgártársai nem fogják elfelejteni ezt az áldozatot. Legmélyebb részvétemet fejezem ki szeretteinek.”

A támadásra válaszul Tusk a múlt héten bejelentette, hogy 200 méteres ütközési zónát hoznak létre a határon, a belügyi és közigazgatási minisztérium pedig véglegesíti a szabályozást, amely a tisztviselők szerint a helyi önkormányzatokkal folytatott konzultációk miatt késett.

Władysław Kosiniak-Kamysz miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter is lerótta kegyeletét, kijelentve: „Mély sajnálattal búcsúzunk Mateusz katonánktól, aki a lengyel határ védelme közben egy brutális támadás következtében vesztette életét. Áldozatkészsége és elkötelezettsége a legnagyobb bátorság példája”.

A lengyel erők gyakran kerülnek összetűzésbe az illegális migránsok hadával a lengyel-fehérorosz határon, ahol a fehérorosz hatóságok által a határra szállított emberek ezrei próbálnak illegálisan átjutni.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »