Megemelkedett az új fertőzések száma (Koronavírus)

Megemelkedett az új fertőzések száma (Koronavírus)

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette, hogy körülbelül két hét múlva a koronavírusos esetek száma csökkenni fog, és a maszk viselését nem teszik újra kötelezővé. Mindezt annak kapcsán nyilatkozta a tárcavezető, hogy jelenleg naponta 2000 új fertőzéses esetet regisztrálnak.

Rafila szerint ez jelentős szám, amely miatt tanácskozást is összehívott a kórházak és a megyei egészségügyi igazgatóságok vezetőivel. Elmondta, hogy a kórházakban elegendő ágy van a COVID-betegek kezelésére. A helyzetet szerinte megkönnyíti, hogy a jelenleg terjedő koronavírus-mutációk nem okoznak súlyos megbetegedést, illetve a lakosságban is kialakult egy fajta immunitás. A krónikus betegek figyelmét viszont felhívta arra, hogy tünetek esetén mielőbb forduljanak a háziorvosukhoz.

Hírdetés

A koronavírus mutációira kifejlesztett, hazai készletekben lévő oltásról a miniszter elmondta, hogy a vakcinát főként a társbetegségekben szenvedő személyeknek ajánlják. Hozzátette: mivel az oltásból kevés fogy, a minisztérium azt fontolgatja, hogy tegyék hozzáférhetővé a patikákban is.

Az egészségügyi minisztérium tegnapi tájékoztatása szerint szeptember 11-e és 17-e között 11 226 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, ezek közül 3583 esetben újrafertőződést mutattak ki. Jelenleg 967 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, intenzív terápiás ellátásra 63 beteg szorul, közülük 40-en oltatlanok. A kórházban kezelt koronavírusos páciensek között 212 kiskorú van, heten közülük intenzív terápiás ellátásra szorulnak.

Az elmúlt héten 18 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Egy áldozat a 30 és 39 év közötti, egy a 50 és 59 év közötti, négy a 60 és 69 év közötti, kilenc a 70 és 79 év közötti korosztályhoz tartozott, háromnak az életkora meghaladta a 80 évet. Csak egyiküknek nem volt valamilyen társbetegsége, öten be voltak oltva koronavírus ellen.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »