Megártott a sok buli – Pengeélen táncol a brit Johnson kormány a partibotrányt követően

Megártott a sok buli – Pengeélen táncol a brit Johnson kormány a partibotrányt követően

A koronavírus miatt bevezetett zárlatok során tartott Downing Street-i tartott bulik kapcsán kirobban botrány miatt eléggé rezeg a léc Boris Johnson konzervatív miniszterelnök kormánya alatt. A Konzervatív Párt egyes tagjai lemondásra szólították fel Johnsont, miután bevallotta, hogy az egyik, tiltás ellenére megtartott kormánypartin ő is részt vett.

Johnson részt vett egy nagyjából 100 meghívottból álló batyus bulin. A brit parlament alsóháza előtt tett felszólalásában azzal mentegette magát, hogy csak 25 percet töltött ott, és azt hitte munkahelyi eseményről van szó, amelyen megköszönte az alkalmazottaknak az egész éves munkát. A partit abban az időben szervezték (2020. május 20.), amikor minden ilyen rendezvényt kormányrendelet tiltotta a járvány miatt.

Keir Starmer, az ellenzéki (baloldali)  Munkáspárt vezetője Johnson magyarázkodását nevetségesnek, sőt sértőnek tartotta, és lemondásra szólította fel a kormányfőt.

Hírdetés

A nyilvánosság felháborodása nem alaptalan. Nagy-Britannia az első hullám idején Európa egyik legsúlyosabb halálozási számokat produkálta, és ma az emberek azért kritizálják a kormányt, mert a lockdownnal elvették tőlük a közösen töltött idő lehetőségét, miközben a politikusok lazán megszegték a szabályokat.

Nem csak az ellenzék, magasrangú konzervatív pártvezetők is Johnson távozását követelik. A skót konzervatív párt vezetője, Douglas Ross szerdán tarthatatlannak nevezte Johnson helyzetét.

cnbc.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »