Megállítható lesz-e a közeljövőben a Slovan?

Megállítható lesz-e a közeljövőben a Slovan?

Nem tört meg idén sem a fővárosi Slovan sorozata, amely április közepén immár a hatodik bajnoki címét nyerte sorozatban a szlovák élvonalban. Míg az utóbbi években a csallóköziek nagyobb harcra kényszerítették a pozsonyiakat, ebben az idényben nem akadt igazi kihívójuk.

Ez azért is meglepő, mert az európai kupasorozatban is hosszú ideig versenyben voltak, de a nagy riválisok számára felemás volt az idény. Szlovákia története során immár tizennegyedszer lett bajnok a Slovan és hatodik éve nincs más győztese a szlovák élvonalnak. Utoljára a nagyszombatiak örülhettek még történelmi elsőségüknek, de azután a Spartakban tulajdonosi változások következtek be, s a fővárosiak menetelésének semmi sem vethetett gátat.

Az elmúlt években közben azt láthattuk, hogy a DAC válik a Slovan legfőbb bajnoki riválisává, de ez az idény a csallóköziek számára nem kezdődött jól, az európai kupasorozat első fordulójában kiestek, a bajnokságban is felemás eredményeket hoztak, miközben a csapat legjobb góllövője Olaszországba, a korábbi csapatkapitány pedig Székesfehérvárra távozott. 

A csalódást jelentő kezdés után ősszel következett az edzőváltás, de csak feljavulni sikerült, csodát tenni nem a pályán. A pozsonyiak a télen 7 ponttal vezették a táblázatot, jelenleg 19 pont az előnyük a második helyen álló Spartak előtt, a zsolnaiak még nagyobb hátrányban, s leginkább arról szól a csata, ki szerezhet még európai szereplést érő helyet.

Hírdetés

Lapunk hasábjain is többször elmélkedtünk azon, hogyan is lehetne felvidéki csapat egyszer a szlovák élvonal bajnoka, de a jelenlegi erőviszonyok mellett mindez egyre nehezebb feladatnak tűnik. A Slovan évről évre európai sorozatokban szerepel, amely ugyan rengeteg energiát igényel, de még így is simán bajnok tud lenni. Arról nem is beszélve, hogy a gazdaságilag legerősebb szlovákiai klub további anyagiakhoz jut eredményes szereplésének köszönhetően, amelyből további játékosokat tud vásárolni, s a külföldiek számára is érdekesebbé válik a nemzetközi szereplés okán.

A kulcskérdés talán éppen a játékoskeret, ahogy azt Vladimír Weiss, a pozsonyiak mestere is elmondta. Míg a zsolnaiak és a dunaszerdahelyiek ebben az idényben nem tudták helyettesíteni a tőlük távozó kiváló játékosokat, addig ez a Slovannak sikerült, éppen ezért már áprilisban bajnoki címet ünnepelhettek.

A nagyszombatiak inkább a fiatalokra építettek, s eddig ez a második helyre elég, de még sok múlik a hajrán.

A pozsonyiak mestere azonban elismerte, a nyár számukra sem lesz egyszerű, mert több játékosuk szerződése már lejáróban és valószínűleg távoznak. A pótlásuk tehát fontos kérdés lesz majd, mint ahogy az is, gyakorlat lesz-e a továbbiakban is, hogy a riválisaik kiváló focistáit Pozsonyba csábítják. Megtehetik, mert anyagi szempontból jobban állnak, mint a többiek.

Megjelent a Magyar7 2024/17.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »