Megáldották a felújított Szentháromság-templomot Nyírmeggyesen

Megáldották a felújított Szentháromság-templomot Nyírmeggyesen

Palánki Ferenc megyéspüspök jelenlétében tartották a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új tagintézménye, a nyírkércsi általános iskola tanévnyitó ünnepségét szeptember 1-jén; a főpásztor ezt követően Nyírmeggyesen szentmise keretében megáldotta a mátészalkai Szent József-plébánia filiájaként működő Szentlélek-plébánia templomát és a templomkertben felállított fénykeresztet.

A debrecen-nyíregyházi megyéspüspök idén minden hónapban ellátogat egy-egy esperesi kerületbe, hogy együtt imádkozzon a Szent László Imaszövetség tagjaival, akik mindennap fohászkodnak és elsőcsütörtökönként szentségimádáson vesznek részt az egyházmegye papjaiért, valamint új papi és szerzetesi hivatások születéséért.

Szeptember 1-jén, a főpásztori látogatás alkalmával a szentmise előtt a nyírmeggyesi templomban a szatmári esperesi kerület papjai és az imaszövetség ottani tagjai szentségimádáson fohászkodtak az imaszövetség szándékáért.

A jelenlévők elmondták a Jó Pásztor-litániát, majd a rózsafüzér imádsághoz kapcsolódóan elmélkedést hallhattak az „Aki érettünk a keresztet hordozta” titokról; népénekeket énekeltek, és könyörgések hangzottak el.

Koncelebrált főpásztori szentmisével folytatódott az ünnepi alkalom.

A szentmise elején Heidelsperger István helyi plébános köszönetet mondott a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, valamint a pénzadománnyal és munkával segítő híveknek a templomfelújítás megvalósulásáért. Elmondta: a felújítás költségeinek kétharmadát az egyházmegye finanszírozta, egyharmada pedig a hívek adományainak köszönhető. Külön kiemelt egy névtelen adakozó családot, akik felajánlásból állíttatták a fénykeresztet a templom kertjében.

Szentbeszédének bevezetésében Palánki Ferenc püspök köszönetet mondott, hogy a felújított szép templomban imádkozhattak a Szent László Imaszövetség szándékáért és a jó családokért is, ahonnan származnak a papi és szerzetesi hivatások.

A főpásztor kifejezte: különlegesnek tartja, hogy éppen szeptember 1-jére, a tanévkezdés napjára esik elsőcsütörtök, amikor mint jó tanítványok az imaszövetség tagjai a tanító Jézusra tekintve imádkoznak; miként az is különleges, hogy az e napra szóló evangéliumi szakasz az első tanítványok meghívásáról szól a csodálatos halfogás után (Lk 5,1–11).

Jézus a Genezáreti-tó partján beszállt az egyik bárkába, és kérte, hogy evezzenek beljebb. Belépett Péter bárkájába, és ezzel az életébe is; amikor azt kérte tőle, hogy evezzen a mélyre,

Hírdetés

hogy figyeljünk rá – hangsúlyozta a megyéspüspök.

A halászok rendezgették hálóikat, de közben hallgatták Jézus tanítását. Biztosan megérintette a szívüket, mert amikor Jézus azt kérte Pétertől, hogy evezzen a mélyre, és vesse ki a hálót, Péter megtette, jóllehet tudta, hogy semmi értelme, hiszen ilyenkor a halak már a tó alján vannak, a háló pedig nem ér le odáig. De Jézus szavára kivetette a hálót.

„De a te szavadra kivetem a hálót.” Péter rádöbbent, hogy aki belépett a bárkájába, az életébe, az maga az Isten, és vele szemben nem tehet mást, mint hogy leborul, és elismeri a bűnösségét: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok.” Ebben a mondatban benne van az is: „De nehogy elmenj, ha már egyszer ennyire megérintetted a szívemet!”

Jézus azt mondja: „Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel.” Ezért érdemes otthagyni mindent, a nagy sikerű halfogást, a sikeres szakmát, bármit – emelte ki a főpásztor.

Amikor a pap hirdeti az evangéliumot, Jézus tanítását, akkor arról beszél, akivel találkozott. Ismeri őt, és tudja, hogy ő maga milyen bűnös ember, de Jézus mégsem veti el őt, hanem átformálja, mint Pétert, akit előtte Simonnak hívtak.

Péter apostol Jézus feltámadása és a Szentlélek kiáradása után arról beszélt, hogy ő mint bűnös ember találkozott Jézussal, de Jézus nem ítélte el, hanem átformálta; háromszor megtagadta, de ő irgalmas volt hozzá; és Jézus nevében hirdette, hogy térjenek meg az emberek, mert Isten szeretete végtelen. A papoknak csak erről szabad beszélniük – hangsúlyozta Palánki Ferenc püspök. –

mert nincs örökre elveszett vagy menthetetlen élet. Egy nagy lakoma vár ránk, ahol mindenki ugyanazt kapja: Isten életét, szeretetét. Azon a lakomán csak első hely van.

Ezért kérjük a híveket, hogy hordozzák szívükben a papság, a hivatások, az egyházmegye ügyét imádságaikkal, és azáltal is, ahogyan megélik teremtményi létüket: hogy minden bűnünk ellenére szeret az Isten, és magához emel, és azt akarja, hogy a szavainkkal, tetteinkkel, életünkkel hirdessük szeretetének evangéliumát – zárta homíliáját Palánki Ferenc megyéspüspök.

Szöveg: Kovács Ágnes

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »