Még mélyebben nyúlhatunk a pénztárcánkba! Az új termés drágulási hullámot indít el

Még mélyebben nyúlhatunk a pénztárcánkba! Az új termés drágulási hullámot indít el

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszerkamara azt állítja, nem ússzuk meg az élelmiszerek további drágulását. Az áremelkedés és a magas árszint egy olyan trend, ami legalább a következő évben még velünk lesz. Erről Emil Macho, a kamara elnöke tájékoztatott.

Nemsokára itt az új termés, és a kamara azt remélte, hogy ez stabilizálni, esetleg csökkenteni fogja az árakat. Mostanra viszont világossá vált, hogy ez nem reális. A globális helyzet miatt óriási nyomás alatt van az új termés ára. Ennek főleg az ukrajnai háború és a lezárt ukrán kikötők az okai.

A jelenlegi helyzet már látszódni kezd a szlovák polgárok vásárlóerején, csökken az érdeklődésük a szlovák élelmiszerek iránt. Januárban 452 millió euró értékben hoztak be élelmiszert Szlovákiába, ami 24 százalékkal többe került, mint tavaly.

A Szlovák Élelmiszerkamara elnöke, Daniel Poturnay négy olyan intézkedést mutatott be, ami segíthetne az élelmiszergyártóknak, hogy konkurálni tudjanak európai partnereiknek.

Hírdetés

A szlovák mezőgazdaságnak 4,5 millió euróval több támogatást kellene adni. További 10 milliót adnának az élelmiszeriparnak, ami a leginkább megszenvedi ezt a helyzetet.

Fontos intézkedésnek nevezte 400 ezer euróig terjedő támogatás nyújtását a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatoknak.

Kérik ezen intézkedés mellé a megnövekedett energiaköltségek kompenzációját, és kérik a zöld dízel program elindítását. A kritikus helyzetre való tekintettel ezt már április végén, esetleg május elején meg kellene lépni. Egy 6 millió eurós állami támogatásról van szó.

Állami intézkedésekből elégtelen

A mentőintézkedések között szerepel a mezőgazdasági és élelmiszeripari üzemek besorolása a szabályozott energiaárakkal működő szubjektumok közé, mivel minden egyes energiaár-emelés megmutatkozik az élelmiszerárakon.

Az élelmiszerkamara elnöke szerint az állam eddigi intézkedései nem elégségesek. Tudatosítani kell, hogy, ha az élelmiszerárak ellenőrizetlenül emelkedni kezdenek, akkor az nyomást fog gyakorolni a bérek valorizálására és az inflációs spirálra, aminek az egész szlovák társadalomra nézve komoly hatása lesz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »