A KÚ konzervatívjai nehezítenék a jogi nemváltást. A KDH nem tudja mit akar, a PS öngyilkosságokkal riogat

A KÚ konzervatívjai nehezítenék a jogi nemváltást. A KDH nem tudja mit akar, a PS öngyilkosságokkal riogat

A héten  a Kresťanská únia két konzervatív politikusa, Anna Záborská és Richard Vašečka törvényjavaslatot nyújtottak be a parlament elé, amellyel lehetetlenné tennék a születési számok megváltoztatását. Mivel a születési számokba is „bele van kódolva”, hogy az illető férfi-e vagy nő, lényegében a jogi nemváltás nehezítéséről van szó. A Progresívne Slovensko képviselői hisztériázni kezdtek,  már csak nevében kereszténydemokrata KDH pedig szokás szerint nem tudja eldönteni mit akar.

A képviselők csütörtökön tárgyalták a javaslatot. A beterjesztők szerint a javaslat célja meggátolni a születési számok megváltoztatásának lehetőségét és ezzel korlátozni a jogi nemváltást.

„A születési szám nem érzésekről, hanem tényekről szól, és ezért örökös azonosító személyi adatnak kell maradnia”

fogalmazott Záborská és Vašečka.

A javaslat a jogi nemváltást csak ezen az apró területen nehezítené meg, ha át is megy a törvény a parlamenten (amely a jövő héten tárgyal róla), továbbra is adott lesz a „szociális” és az orvosi úton történő nemváltás – magyarul, a hormonkezeléses és a sebészi úton történő nemváltás – lehetősége.

A legerősebb ellenzéki párt, a PS képviselői elképesztően hisztérikusan reagáltak a javaslatra.

Dana Kleinert szerint a KÚ „szerelem nélküli sivataggá” akarja változtatni a világot. Jana Hanuliaková pedig Vašečkától azt kérdezte, hogyan tud nyugodtan aludni, amikor „árt az embereknek”.

A legelrugaszkododtabb felszólalás a nyíltan meleg Lucia Plavákovától származik, aki lényegében kijelentette, hogy ha a születési számokat nem lehet megváltoztatni, azzal a beterjesztők öngyilkosságba hajszolják a transzneműeket.

Hírdetés

„A nemváltáshoz való hozzáférés a transznemű emberek életének védelmét szolgálja. A maguk javaslata veszélyezteti az életüket. Ez tény. A tények nem engednek. Az adatok világosak, a nemváltás ellehetetlenítésével nő az öngyilkosság kockázata a transznemű embereknél”

mondta. Az általa emlegetett „tények” azonban inkább csak ideológiai szófordulatok. A Štandard hívta fel a figyelmet nemrég arra, hogy legutóbb a finnek mutatták ki, hogy nincs összefüggés a nemváltás korlátozása és az öngyilkosság kockázata között. Épp ellenkezőleg, súlyos lelki megpróbáltatások a nemváltáson átesett személyeknél mutatható ki.

A hab a tortán Michal Sabo (PS) kijelentése volt, aki kérdéseivel lényegében hivatalosan is bejelentette, hogy „queer” neműnek vallja magát.

A KDH sem tudta, mint kezdjen a helyzettel. A KDH két genderpropagandát toló liberális párttal politizál az ellenzéki oldalon, a PS-szel és az SaS-szel. És mivel a KDH meghatározó politikai mércéje, az Európai Néppárt is támogatja a genderpropagandát, ezért kettős beszédet alkalmaz.

Martin Šmilňák (KDH) képviselő, aki egyébként a Bártfai Egyházi Iskola igazgatója, a kommunista idők kötelező uniformisaival hozta összefüggésbe a KÚ javaslatát, majd kijelentette, hogy ha valakinek számít a születési száma és szeretné megváltoztatni, nem szabadna ebben akadályozni őt.

František Mikloško egy mondatban elismerte, hogy a genderideológia problémákat okoz a „sportban és a közös illemhelyek kapcsán”, de aztán azzal folytatta, hogy javaslattal neki problémája van, tekintettel a nehéz sorsú érintettekre.

De hogy kapjon valamit a hazai, belföldi konzervatív szlovák választópolgár is, Milan Majerský a párt elnöke kijelentette, hogy az emberi test minden sejtjében ott hordozzuk a bizonyítékot, ami elárulja, hogy nő vagy férfi vagyunk.

„Hányszor fogja egy ember megváltoztatni a nemét élete folyamán? Hányszor fogja azt mondani, hogy most férfi vagyok, néhány évvel később meg majd azt, hogy nő? Hol van itt az alapvető objektív mérce?”

mondta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »