Még Bulgária is megelőzött: az utolsó helyre csúsztunk vissza az uniós fogyasztási rangsorban

Még Bulgária is megelőzött: az utolsó helyre csúsztunk vissza az uniós fogyasztási rangsorban

Frissítette a 2023-as GDP- és fogyasztási adatait az Eurostat, amiből kiderül, hogy Magyarországot végül Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán.

A magyar háztartások fogyasztása az európai uniós átlag 70%-án állt 2023-ban, ezzel az utolsó helyre csúszott vissza a rangsorban. Az Európai Unió statisztikai Hivatala, az Eurostat a friss jelentésében ugyanis a bolgár értéket 73%-ra húzta fel. (Az előzetes adatközléskor még volt 0,1 százalékpontos előnyünk, most csak egész értékre kerekítve közölték az adatokat, de a revízió mértéke akkora, hogy az előzés valószínűleg a későbbi felülvizsgálatok során is fennmarad.)

A régió egyébként az uniós tagság 20 éve (Románia és Bulgária esetén 17 éve) során egyértelműen felzárkózott, a lakossági fogyasztás jelentősen közeledett az unió átlagához. Azonban a legkisebb előrelépést a két kiugróan fejlett ország (Csehország, Szlovénia) mellett Magyarországon láthatjuk. A bolgár előzés egyébként annyiban nem meglepetés, hogy már 2022-ban is közel volt egymáshoz a két ország, tavaly pedig a bolgár lakossági fogyasztás gyorsan nőtt, a magyar viszont csökkent.

Azt is érdemes elmondani, hogy a mutatót nem érdemes nagyítóval nézegetni, ugyanis sok mérési probléma van vele.

Hírdetés

Eleve a GDP-t, és annak komponenseit nehéz összehasonlítható módon pontosan számba venni, a relatív árszintek meghatározása szintén bizonytalan. Ezért érdemes inkább a hosszabb távú tendenciákra, mintsem a pontos értékekre koncentrálni.

Az Eurostat a fogyasztási adatok mellett az egy főre jutó GDP felülvizsgálat adatait is közreadta. Ez a mutató a gazdasági fejlettséget kívánja megragadni, vagyis hogy piaci hozzáadottérték-alapon számolva egy ország a népességéhez képest milyen teljesítményt nyújt. Az élen természetesen a sajátos gazdaságszerkezetű Luxemburg és Írország áll, itt az adat meglehetősen komoly értelmezési korlátokba ütközik. (Érdemes például megnézni, hogy a brutális ír GDP mellett a szigetországi háztartások fogyasztása valamivel uniós átlag alatti.) A lista másik végén Görögország helyzete különösen érdekes: az egykor szebb napokat látott ország mára az unió második legfejletlenebb országa lett. A magyar pozíció nem változott, bár az egész értékre megadott mutatóban már nincs előnyünk Horvátországgal szemben, mindkét ország az uniós átlag 76%-án áll.

A GDP-statisztika ugyanazt a nagy képet mutatja, mint amit a fogyasztási számoknál is láthattunk. A régió 20 év alatt jelentős felzárkózást mutatott, ezen belül viszont a magyar felzárkózás átlag alatti.

(Portfólió)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »