Meddig szórakozhatnak még a románok a székelyekkel?

Meddig szórakozhatnak még a románok a székelyekkel?

Az elmúlt években már nemzetközi figyelemre is szert tett Székely Szabadság Napján tartott tiltakozó felvonulást idén  a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal ismételten megpróbálja ellehetetleníteni. Románia kisebbségellenes magatartása folyamatosan szembehelyezkedik az Európai Uniós normákkal. Érdekes módon a különböző bevándorlók jogaira olyannyira kényes EU ez ellen semmit nem tesz, pedig a 21. század Európai Uniójában elfogadhatatlan, hogy Európa egyik legnagyobb kisebbségének az erdélyi magyarságnak nincs autonómiája. Nem beszélve arról, hogy ma Románián és Erdélyen belül a történelmi székely területeken a magyarok túlnyomó többséget alkotnak a betelepült románokkal szemben. Ennek az etnikailag, kulturálisan, hagyományaikkal teljesen elkülönülő magyar nemzetrésznek gyakorlatilag semmilyen önrendelkezési joga nem érvényesül.

Magyar lakta területek a mai Romániában. A piros szín a magyar többséget jelzi!

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a székely szabadság pénteken tartandó napjára csak a székely vértanúk emlékműve melletti megemlékezést hagyta jóvá, a résztvevők felvonulását nem, és még kevésbé azt, hogy a résztvevők az úttesten vonuljanak.

    A polgármesteri hivatal a dokumentumban megjegyezte: a szervezők rendelkezésére bocsátja a Mihai Eminescu Központ nagytermét, “hogy ott kulturális rendezvényeket tartsanak a székely szabadság napja alkalmából”. Azt is hozzátette, hogy a polgármesteri hivatal “jóváhagyta hogy legfeljebb tíz résztvevő a prefektusi hivatalhoz menjen, és ott petíciót nyújtson be, amint azt a törvény írja” – áll a közleményben. A hivatal álláspontja szerint a székely szabadság napja résztvevői kizárólag a járdán távozhatnak a megemlékezés helyszínéről.

Marosvásárhelyi tüntetés 2013-ban

Hírdetés

Kincses Előd, a megmozdulás szervezőinek a jogi képviselője az MTI-nek elmondta, a városháza nem is tájékoztatta a székely szabadság napja szervezőit, csupán a sajtóközleményben rögzítette álláspontját. Az ügyvéd egyértelműen hivatali hatalommal való visszaélésnek tekintette a városháza állásfoglalását.
Emlékeztetett rá, hogy tavaly júniusban jogerős bírósági ítélet született arról, hogy a 2016-os és 2017-es demonstráció 2015 elején tett bejelentése jogszerű volt, és a bíróság arra kötelezte a polgármesteri hivatalt, hogy vegye tudomásul a bejelentést. A törvény értelmében a polgármester a bejelentést követő 48 órában tilthatta volna be a két rendezvényt, ezt azonban nem tette meg.
Kincses Előd átiratban kérte a csendőrséget, hogy járjon el a szervezőkkel múlt pénteken kötött megegyezésnek megfelelően. László György, a Marosszéki Székely Tanács elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta: arról állapodtak meg, hogy a csendőrség biztosítja a tiltakozók felvonulását az úttest egyik sávján.

Lucian Goga prefektus egy szerdai sajtóbeszélgetésen elmondta: a belügyminisztériumnak alárendelt rendfenntartó egységek mindent megtettek azért, hogy a megmozdulás normális körülmények között, a törvények betartásával folyjon le. A prefektus ugyanakkor nyugalomra, megértésre szólította fel a résztvevőket. “Mindenkinek jogában áll hangot adni a vágyainak, gondolatainak, de csakis a törvény betartásával, a közrend és a csend háborítása nélkül” – jelentette ki a prefektus.
Lucian Goga ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a megmozdulás a kölcsönös tisztelet jegyében fog lezajlani, hiszen – mint megemlítette – Marosvásárhelyen több etnikum él együtt.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) pénteken délután helyi idő szerint 16 órára hívta a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékműve mellé a székelyeket, hogy ott a Habsburg-ellenes székely szervezkedés miatt 1854. március 10-én kivégzett vezetőire emlékezzenek, majd a prefektusi hivatal elé vonuljanak kinyilvánítani a székelység autonómiaigényét.

 

kurultaj.hu / MTI


Forrás:kurultaj.hu
Tovább a cikkre »