Meddig még?

Meddig még?

Már több mint három hónapja ömlik az alsósajói vasércbányából a szennyezett bányavíz a Sajó folyóba, amelynek élővilága a szlovákiai szakaszon szinte teljesen kipusztult. 

Az utóbbi napokban úgy tűnik, végre megmozdultak a hatóságok, bár a szakemberek szerint nem biztos, hogy a tervezett intézkedések valóban segítenek.

Sokat utazom, s utam gyakran vezet a Sajó mentén. Mikor megpillantom a vörös színű vizet – ami egyébként élőben még természetellenesebben és ijesztőbben hat, mint a fényképeken –, minden egyes alkalommal elönt a tehetetlenség érzése, a düh és a keserű harag. Azért, hogy az illetékesek mennyire figyelmen kívül hagyják ezt a környezeti katasztrófát. Immár több mint három hónapja tart ez az állapot. Ez még akkor is rendkívül hosszú idő, ha csupán aprócska változásról lenne szó, mindössze arról, hogy furcsa színű a víz. De sajnos nem így van. Az elmúlt közel száz napban 386 tonna vas, 156 tonna cink, 46 tonna mangán és 460 kiló arzén kerül a vízbe. Már ott tartunk, hogy a szennyezett szakaszon teljesen kipusztult a folyó élővilága, a szakemberek vizsgálataik során rákok tetemeire bukkantak, élő egyedekre, kisebb állatokra egyáltalán nem, néhány apróbb halra is csak ott, ahol patak folyik bele a Sajóba és felhígul a víz.

Három hónap

Foglaljuk össze, mi történt eddig. A szennyezést február közepén vették észre a környék lakosai. A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) kassai kirendeltsége február 24-én értesült az ügyről, ezt követően több vízmintát is vettek. A vízvizsgálat eredménye szerint alig akadt olyan mutató, amely a bányából kifolyó vízben megfelelne a szlovákiai normáknak – amelyek egyébként is jóval megengedőbbek, mint az EU-s normák –, de még a szennyezés forrása felett vett mintákban is több mutató akadt, amely magasabb volt a megengedettnél. 

Ezt követte a hatóságok csaknem három hónapon át tartó egymásra mutogatása. A környezetvédelmi és a gazdasági minisztérium, az Ércbányák állami vállalat, a környezetvédelmi felügyelet és a Kassai Járási Hivatal környezetvédelmi osztálya egymásnak dobálta a képzeletbeli labdát azért, hogy, kinek kellene megoldást találni a környezeti katasztrófára, kinek a felelőssége ez, mit tegyenek, és honnan szerezzenek erre anyagi forrásokat, egyáltalán ki hirdethet ki rendkívüli állapotot a probléma kapcsán?

Időközben helyi lakosok, aktivisták és a Szövetség politikusai is igyekeztek felhívni a figyelmet a környezeti katasztrófára, egyebek mellett azzal, hogy Orosz Örs vezetésével a környezetvédelmi tárca elé öntötték a Sajó szennyezett vizét. Forró Krisztián Nagy István magyar agrárminiszterhez fordult, aki jelezte, beiktatása utáni első hivatalos útja a szlovák környezetvédelmi miniszterhez vezet majd. 

Nem maradt élőlény a szennyezett szakaszon

A környékbeli horgászok néhány héttel ezelőtt mérték fel, milyen hatással van a szennyezés a folyóban élő állatokra. 

– Május 13-án volt ichthiológiai felmérés, Betlér és Poloma környékén vizsgálódtunk három helyen. Nem találtunk semmilyen halat, minden faj kipusztult, eltűnt – mondta Varga Tibor orvos, a Szlovák Horgász Szövetség rozsnyói szervezetének vezetőségi tagja. Hozzátette, egy kis patak befolyásánál, ahol pár méteren felhígult a víz, találtak ugyan néhány apró fürge csellét, viszont ugyanezen a helyen néhány tucat elpusztult folyami rákot is felfedeztek. Máshol nincs élet a folyóban, az ízeltlábúak is eltűntek. 

Mint mondta, nagyon nehéz megmondani, mikor térhet vissza az élet a Sajóba. Leginkább azon múlik, mennyi ideig tart, amíg a folyó elmossa az üledéket. A tíz-tizenegy évvel ezelőtt történt hasonló eset példája alapján arra számít, ha megszűnik a szennyezés, még legalább egy évig tart, amíg a kövek alá visszatér az élet, ismét megjelennek az apró élőlények. Amint ez megtörténik, kezdődhet a halak visszatelepítése, hisz így már lenne számukra táplálék. 

– Ha most azonnal megoldódna a probléma és már nem folyna a szennyezett víz a folyóba, akkor talán jövő ősszel el lehetne kezdeni a haltelepítést. Kis,    fiatal halakról lenne szó, és kell további 4-5 év, amíg elkezdenek maguktól szaporodni.

Petíció a Sajó megmentéséért

A Szövetség Gömörben tevékenykedő képviselői petíciót indítottak, egy hét alatt 10 ezer aláírás gyűlt össze. A petíciót kezdeményező Orosz Örs szerint ez az ügy túlmutat a Sajón, a déli régiók elhanyagolásáról is szól.

Hírdetés

A petíció hatékony eszköz lehet arra, hogy a lakosság nyomást gyakoroljon a tétlenségbe süppedt kormányra. Az aktivisták ezt egy újabb gerillaakcióval is aláhúzták, homokzsákokkal torlaszolták el a bánya Sajóba torkolló vízelvezető járatát.

– Demonstrációs jelleggel eltorlaszoltuk a kifolyót, hogy rámutassunk erre a problémára – mondta Orosz Örs, hozzátéve, ideiglenesen sikerült elállítani a szennyezett víz kifolyását, Alsósajónál a folyó vize elkezdett ugyan tisztulni, de a változás alig volt érzékelhető. Ez is azt mutatja, hogy nagyon hosszú ideig tart majd, amíg a környezet regenerálódik. 

– Ez egy óriási ökológiai katasztrófa. S az, hogy ezt az államigazgatás nem tudja kezelni, teljesen elfogadhatatlan – hangsúlyozta. 

Végre egy lépés előre? 

Az elmúlt napokban úgy tűnt, végre történik valami. Az Ércbányák állami vállalat 185 ezer euró értékben közbeszerzést írt ki a bányába folyó vizek átirányítására. Ugyanis a bánya hatodik szintjén, Kisfeketepataknál (Kobeliarovo) van egy erős forrás, melynek vizét egykor elvezették és ipari vízként hasznosították. Ennek vezetéke megrongálódott, most a víz a bányába ömlik. Ezt szeretnék helyreállítani, pontosabban a víz 80 százalékát közvetlenül a felszínre vezetni. Május 26-án Ján Budaj környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy másnap megkezdődnek a munkálatok. Ez megtörtént, bár egyelőre látható eredményt nem hozott.

Kérdés, hogy lesz-e egyáltalán bármi eredménye. Varga Tibor elmondása szerint egy bányageológus, aki egykor a helyszínen dolgozott, arra mutatott rá, hogy az alsósajói bányában nemcsak az az egy forrás van, amit most el akarnak terelni, hanem további kettő. 

– Az egyik 381 méter mélyről jön, ahová valószínűleg soha nem fognak tudni lejutni, hisz most már az egész víz alatt van. A másik akkor keletkezett, amikor a Radzim felé vájtak alagutat és mészkőbe ütköztek, innen szintén jön a víz. Ez a két forrás megy át a pirittartalmú kőzeteken – magyarázta. 

Ezeknek a meleg, magas ásványianyag-tartalmú vizét hígítja, illetve hűti le a mostanság gyakran emlegetett, hatodik szinten található forrás, s így 35 Celsius-fokos víz bukkan elő a föld alól és ömlik a Sajóba. A szakember szerint, ha a hatodik szinti forrást sikerül is elterelni, csak annyi eredménye lesz, hogy a bányából kevesebb víz folyik majd ki, de az melegebb lesz, s ugyanannyi lesz benne a szennyező anyag, csak még nagyobb koncentrációban.  

A forrásokról az illetékeseknek is tudniuk kell, hisz eredetileg azzal számoltak, hogy a bánya valamikor 2030–2035 körül telik majd meg. A megrongálódott vezeték mintegy tíz évvel hozta előbbre ezt az időpontot.

Mindenesetre rövidesen kiderül, mennyire lesz hatékony a víz átirányítása a hatodik szintről, ugyanis a szerződés szerint a munkálatoknak 15 napon belül be kellene fejeződniük.

Odafönn senkit sem zavar? 

Tehát itt tartunk most. A kormány, a hatóságok hozzáállása érthetetlen és elfogadhatatlan. A bányából a Sajóba már harmadik hónapja naponta (!) 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz.

Ennek következtében a folyó flórája és faunája óriási károkat szenvedett, évek telnek majd el, amíg a folyóba visszatér az élet. A hatóságok pedig tétlenül szemlélik az ökológiai katasztrófát. Nem zavarja őket? Vagy a déli, magyarlakta vidékeken bármit meg lehet tenni?

Az alsósajói (Nižná Slaná) vasércbányát 1975-ben nyitották meg, 2008-ban hirtelen, szinte egyik napról a másikra bezárták, s az érc fejtésénél használt technológia, a bányagépek a föld gyomrában maradtak. A létesítmény az Ércbányák állami vállalat fennhatósága alá került. A Rozsnyói járásban fekvő tizenhárom szintes bányát fokozatosan ellepte a víz, amelyet 2011-ig elektromos szivattyúval távolítottak el. 2017-ben egy vízelvezető tárót vájtak ki, amely egyenesen a Sajóba torkollik. A bánya mostanra megtelt vízzel, amely nagy mennyiségű szennyeződéssel egyetemben a folyóba ömlik. A szennyezett víz rengeteg oldott vasat tartalmaz, amely a folyóban oxidál, vörösesbarnára festi annak vizét és lerakódik a mederben. Mára a Sajó több tíz kilométeres szakaszán teljesen kipusztult az élővilág.

Megjelent a Magyar7 2022/22.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »