Matovič csökkentené a parlamenti képviselők bérét

Matovič csökkentené a parlamenti képviselők bérét

Ha jóváhagynák a törvényjavaslatot, úgy újonnan az előző év nettó havi átlagbérét kapnák meg a parlamenti képviselők jelenlegi fizetésük helyett.

A javaslatot Igor Matovič korábbi pénzügyminiszter, jelenleg parlamenti képviselő terjesztette be. A képviselői fizetéshez a képviselőt jelölő párt járulhatna hozzá. A pártok az állami költségvetésből kapott pénzükből egészíthetnék ki képviselőik fizetését.

Jelenleg a parlamenti képviselők az előző év gazdasági nettó havi átlagkeresetének háromszorosát kapják fizetésként, Matovič tehát harmadára vágná vissza a képviselők fizetését.

A párt, amelyik kiegészíti képviselője fizetését, köteles lenne minden hónap végén honlapján közzétenni az információkat arról, hogy melyik képviselőnek mennyi pénzt fizetett ki pluszban, valamint hogy milyen indokkal.

Mennyi az annyi?

Hírdetés

2022-ben egy parlamenti képviselő alapfizetése 3270 euró volt. Ehhez még további kiegészítések járnak. Ezek magassága attól függ, hogy Pozsony megyéből, vagy az ország más pontjáról utazik-e a képviselő.

Ha Pozsony megye területén él, akkor további 2180 euróra volt jogosult 2022-ben. Ha az ország más részéről, akkor 2544 eurót.

A fizetésen kívül kaphatnak még funkciós kiegészítést – ez a parlamenti bizottságok elnökeinek és alelnökeinek, valamint a házelnöknek és a házelnök-helyetteseknek jár.

Matovič azzal érvel, hogy a politikai pártok feleslegesen vannak jóltartva az állami költségvetésből, ezen felül szerint az emberek igazságtalannak érzik, mikor saját szemükkel látják, hogy a reális aktivitást nem mutató képviselők, akik csak szavazni járnak be a parlamentbe, is nagyjából 5000 eurós fizetést vesznek fel havonta.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »