Mától ismét látogatható személyesen is az Országos Széchenyi Könyvtár

Mától ismét látogatható személyesen is az Országos Széchenyi Könyvtár

Újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit keddtől az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK) a járványügyi előírások teljes betartása mellett.

A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva; a különgyűjtemények, valamint a könyves- és ajándékbolt nyitása a fokozatosság jegyében később várható – tájékoztatta az MTI-t hétfőn az OSZK.

Mint közölték, a távolságtartási szabályok megtartása érdekében az intézmény 50 főben korlátozza az egyszerre fogadott olvasók számát.

Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál.

Hírdetés

Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése.

A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén azokat újakra cserélik. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáskát csak fertőtlenítés után adják ki újra.

Mint az OSZK hangsúlyozta, az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakítottak ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtettek az olvasásra és a társalgásra. A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek.

Ugyancsak a látogatók védelmében a könyvtár átmenetileg szünetelteti az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését, de saját eszköz használatára lehetőség van. Az épület nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el, de a saját mobilinformatikai eszközzel nem rendelkező olvasók számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál kikeresik a kért raktári jelzetet.

A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítenek, ellenben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetik a mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásokat.

A biztonságos működéshez az épület területén, különösen a mosdókban rendszeressé tették a fertőtlenítő takarítást, és a könyvtár munkatársai is szigorúan betartják a járványügyi előírásokat – áll az OSZK közleményében.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »